Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč apelu Cerara

Novi kontroverzan potez Slovenije mogao bi uzburkati duhove s obje strane granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvorena sjednica slovenskog parlamentarnog odbora za pitanja obrane o spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici, koju je zakazao predsjednik toga odbora iz redova opozicije, ipak će se održati.

Sjednica će se održati unatoč apelu premijera Mire Cerara da se ona otkaže jer "potpuno neprimjerena" tema šalje krive signale o Sloveniji koja po riječima svog premijera želi do primjene arbitražne odluke doći "na miran način" odnosno političkim sredstvima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu Granica Hrvatske i Slovenije - 4 nategnuti odnosi Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes"

 Da sjednicu neće otkazati potvrdio je u utorak predsjednik odbora Žan Mahnič iz Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je predsjednik bivši premijer Janez Janša.

Odgovarajući na poziv premijera da otkaže sjednicu zakazanu za četvrtak poslijepodne, Mahnič je na konferenciji za novinare kazao da to nije očekivao od premijera koji je stručnjak za ustavno pravo i zna da je zakonodavna grana vlasti nezavisna i odvojena od izvršne.

Mahnič je kazao da se čudi Cerarovom pozivu i zato jer je u jeku migracijske krize u zakon o obrani baš na inzistiranje Cerara unesena odredba da u kriznim situacijama policiji može pomagati i vojska.

"Rasprava o spremnosti vojske na krizu"

"Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude sasvim legitimna", kazao je Mahnič novinarima.

Za otkazivanje sjednice koja bi trebala biti zatvorena za javnost i na koju je Mahnič pozvao ministricu obrane, šefove tajnih službi, te predstavnike generalštaba, u utorak su se ponovo zauzeli premijer Cerar i više članova njegove vlade, te stranački dužnosnici vladajuće koalicije.

"Krivi signali međunarodnoj zajednici"

Cerar je ponovio kako je zabrinut da takvi sastanci i spominjanje vojnog rješenja šalju "krive signale" međunarodnoj zajednici o poziciji Slovenije u arbitražnom sporu s Hrvatskom.

Da će sjednicu bojkotirati već su najavili članovi odbora iz više stranaka, a posebno iz Stranke modernog centra koju vodi premijer Cerar, javljaju slovenski mediji.

Iz ureda predsjednika Boruta Pahora je u vezi s kontroverznim sastankom poručeno kako predsjednik stalno ističe da arbitražnu presudu treba primijeniti na miran način, onako kako je bio zaključen i arbitražni sporazum, u vrijeme kad je on vodio vladu, no da ne može utjecati na otkazivanje parlamentarne sjednice jer su parlamentarni odbori posebna i nezavisna tijela. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene