Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sretno na putu u EU'

Slovenski parlament jednoglasno ratificirao hrvatski pristupni ugovor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament jednoglasno je, s 82 glasa za, ratificirao pristupni ugovor Republike Hrvatske Europskoj Uniji.

Da bi ratifikacija ugovora bila valjana, za nju je trebalo glasovati dvije trećine od ukupno 90 zastupnika u slovenskom Državnom zboru, a to je na zasjedanju u utorak u konačnici učinilo svih 82 nazočnih zastupnika. Ratifikaciji hrvatskog ugovora prisustvovali su premijer Zoran Milanović i ministrica Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Milanović je posjet glavnom gradu Slovenije počeo kratkim susretom sa slovenskom kolegicom Alenkom Bratušek. U parlamentu se sastao s Janezom Janšom, bivšim predsjednikom slovenske vlade i predsjednikom Slovenske demokratske stranke, a ino-ministrica Pusić se odvojeno susrela sa slovenskim ministrom obrane Romanom Jakičem i sa svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavcem.

'Ne mogu se sjetiti ni jednog slučaja u povijesti u kojemu je rješavanje jednog problema između dviju država proizvelo bolje odnose nego što su oni do tada bili, a upravo se to dogodilo s odnosima Hrvatske i Slovenije, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić u Ljubljani.

'Ovo vrijeme iskoristili smo ne samo za rješenje problema s kojim smo bili suočeni, nego smo u tom razdoblju izgradili još bolje odnose između Slovenije i Hrvatske nego što su oni bili prije toga', rekla je ministrica Pusić nakon kraćeg susreta sa svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, dodajući da joj je čast što će danas prisustvovati ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom u slovenskom parlamentu. Hrvatska šefica diplomacije susrela se sa slovenskim ministrom vanjskih poslova uoči samog čina ratifikacije u parlamentu.

Hrvatska ministrica je nakon susreta rekla da zahvaljuje slovenskom kolegi na suradnji koja je dovela do rješenja pitanja Ljubljanske banke, ali i stručnjacima za to pitanje Zdravku Rogiću i Francetu Arharu koji su također surađivali na iznalaženju rješenja.

Erjavec: Otvara se novo poglavlje u odnosima

Slovenski ministar Karl Erjavec izjavio je nakon susreta s hrvatskom ministricom da je uvjeren kako se ratifikacijom i skorašnjim članstvom Hrvatske u EU otvara novo poglavlje u odnosima dviju država na raznim područjima. Erjavec je rekao da je zajednički interes obje država stabilnost zapadnog Balkana te nastavak proširenja EU.

>> Slovenski odbor jednoglasan o ratifikaciji: 'Ovo je sretan dan za Hrvatsku'

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović u izjavi za novinare nakon što je u utorak slovenski Državni zbor ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU-om, zahvalio je slovenskim kolegama na jednoglasnoj potpori i napomenuo da su Hrvatska i Slovenija prirodno okrenute jedna prema drugoj.

'Hvala kolegama u slovenskom parlamentu na tome što su jednoglasno podržali ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora', rekao je Milanović nakon što je svih 82 zastupnika nazočnih na sjednici glasovalo za ratifikaciju hrvatskog ugovora.

'To je simbolički važno. U demokraciji ne mogu uvijek svi biti za isto rješenje, ali katkad je to lijepo vidjeti, kao danas', naglasio je hrvatski premijer.

Također se osobno zahvalio donedavnom slovenskom predsjedniku vlade Janezu Janši s kojim je osobno surađivao 'na rješenju za koje znamo da je dobro za obje države'.

Milanović je potom kazao da se obje zemlje trebaju okrenuti onome što ih tišti, a to je gospodarska kriza i nedostatak gospodarskog rasta.

Naglasio je da je Hrvatskoj važno gospodarsko stanje u Sloveniji jednako kao što je Sloveniji važno stanje gospodarstva u Hrvatskoj.

'Upućeni smo jedni na druge, imamo jako puno toga zajedničkog', rekao je Milanović, ponovivši da dvije zemlje više toga spaja nego razdvaja, 'a sad nas ne razdvaja gotovo ništa'.

I Slovenija i Hrvatska su male države koja zajedno imaju tek oko 6,5 milijuna stanovnika, ali znaju što hoće i njihova je suradnja 'zadana veličina na obostranu korist', kazao je Milanović.

'Ne vidim boljeg suradnika od Slovenije u godinama koje dolaze'.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek rekla je da je Hrvatska prošla dugi put, na kojem je bilo i prepreka, 'ali smo ih uspješno uklonili dijalogom'.

'Današnja ratifikacija, osobito u svjetlu ovakvog rezultata glasovanja, dokaz je da Slovenija europsku politiku suživota i solidarnosti vidi kao svoju politiku', rekla je Bratušek.

Slovenska premijerka napomenula je da će ulaskom Hrvatske u EU nestati brojne administrativne prepreke što će dodatno ojačati gospodarsku suradnju dviju zemalja.

'Drago mi je što je moj prvi gost upravo predsjednik hrvatske vlade Milanović, što je također dokaz dobrih odnosa između dviju država', kazala je slovenska premijerka.

Alenka Bratušek na kraju se zahvalila svima koji su sudjelovali i pomagali u procesu slovenske ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, osobito ministrima vanjskih poslova Karlu Erjavcu i Vesni Pusić, svojem prethodniku Janezu Janši te premijeru Milanoviću i zaželjela Hrvatskoj sreću 'u velikoj europskoj obitelji'.

Predsjednik Slovenskog državnog zbora Janko Veber naglasio je da jednoglasna odluka slovenskih zastupnika pokazuje duboko uvjerenje državnog zbora da je ulazak Hrvatske u EU vrlo važan i za Hrvatsku, ali i za Sloveniju.

'Hrvatska je prošla dug put, a današnji trenutak u slovenskom parlamentu vrlo je važan kako bi istu odluku što brže donijele one zemlje članice EU-a koje još nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor', kazao je Veber u izjavi za novinare.

Veber je izrazio želju da se nastavi i produbi suradnja Hrvatske i Slovenije na brojnim područjima te da život s obje strane granice dosegne razinu na kojoj je bio u doba zajedničke države.

Također je zaželio da se interes regije bitno jače zastupa u europskom parlamentu nego dosad, kad su to činili samo slovenski eurozastupnici, i izjavio kako se zato raduje suradnji hrvatskih i slovenskih zastupnika u EP-u u korist interesa regije.

'Sretno na putu u EU!', završio je svoje obraćanje predsjednik Slovenskog državnog zbora Veber.

Hrvatsko izaslanstvo, u kojem su još ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i saborski zastupnik Milorad Pupovac, s njihovim će slovenskim domaćinima na ručku ugostiti slovenski predsjednik Borut Pahor, a nakon dva poslijepodnevna sastanka izaslanstvo bi se u Zagreb trebalo vratiti u večernjim satima.

Podsjetimo, Slovenija i Hrvatska su 7. ožujka ove godine postigle dogovor o rješavanju spora oko Ljubljanske banke, čime je bila uklonjena i posljednja prepreka za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU 1. srpnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene