Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema prave zime

VIDEO Ventilatorima spašavaju pršute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temperature koju se sve, samo ne zimske muče proizvođače pršuta na jugu zemlje. Toplina je dovela i do pomora pčela koje se ponašaju kao da je proljeće.

Na jugu Hrvatske stanovnike muče temperature koje su - sve samo ne zimske! Velike štete trpe proizvođači pršuta koji se zbog vlage i topline lako kvare. A u košnicama je toplina dovela do pomora pčela, koje se ovih dana ponašaju - kao da je proljeće.

Pročitajte i ovo Svizac Phil Sviščev dan FOTO/VIDEO "Najprecizniji" prognostičar Phil predviđa: Ove godine proljeće stiže ranije! SAD pod snijegom New York pod snijegom Arktička zima pogodila SAD-a: Rekordne temperature bilježe se diljem zemlje, otkazano tisuće letova

Zabrinut je Zdenko zbog ovogodišnjih pršuta, pa je sobni ventilator postavio da im - glumi buru. "Kad smo klali, imali smo, ovaj, buru i računali smo, pošto je 12. mjesec, tek početak, da će bure biti. Međutim, sve vamo dalje, vrime sve toplije", priča Zdenko Brković iz Banjevca.

Dimi se u pušnici, ali - kakva korist. Potrebnih niskih temperatura nema. "Nije dobro i gotovo! Nije dobro iako se mi snalazimo sa ventilatorima, sa dimom, poklapamo tako da ne bude visoka temperatura kod njih, ali sve je to malo", kaže Slavka Brković.

Pa pršuti - nikako da se osuše. Zrak je vlažan i zato postaju lako pokvarljivi.

Pomoć se traži u pršutanama

Po prvu pomoć za ugrožene pršute navalilo se ovih dana u veće pršutane. "Ljudi to, jednostavno nemaju uvjete za to i onda moraju donosit kod nas da im mi pokušamo spasiti što se spasiti da", objasnio je djelatnik pršutane Mate Miletić.

Pršutima potrebne zime nema ni za lijek. "Oni već trebali bi biti suhi i već bi neki, puno njih bi već trebalo biti dosta odimljeno. Već bi trebali imati na sebi dima i već bi trebali ići na proces zrijanja", kaže Mate.

Čudno vrijeme napravilo je štete i pčelarima.

Izostanak hladnoće zbunio pčele

"Ovo nije normalno! Ovo ni slučajno nije normalno! Sad pčela je trebala biti u klupku dolje dolje na okvirima. Nikako gore!", kaže pčelar Krste Bukvić.

Izostanak hladnoće pčele je potpuno zbunio. Umjesto da miruju, izlaze iz košnica. "One su sad potpuno aktivne! Dakle, leglo se pokrenulo negdje polovicom 12. mjeseca. A bilo bi logično da se leglo pokreće početkom ili, ili najdalje polovicom veljače", objasnio je Krste.

Najkritičnije je zasad u unutrašnjosti Hrvatske. "Već kreću pomori do 30 posto, a na nekim pčelinjacima, lokalitetima i više", kaže pčelar. Pčelari zato strepe što će košnicama donijeti idući tjedni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene