Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O plaći guvernera HNB-a

Linić: Imamo problem – u nekim institucijama ljudi imaju veće plaće od predsjednika države!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'To je nešto što Vlada svojim dokumentom mora regulirati, ostavimo da to Vlada riješi', kazao je Linić novinarima u Saboru.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da se još razrađuju kriteriji za potencijalni otpis dugova dužnicima s dugovima ispod 100 tisuća kuna, no nada se da bi se kvalitetno rješenje moglo osmisliti do kraja travnja. Objasnio je da 50 do 60 tisuća građana ima ogromne dugove i svoje će financijske probleme morati riješiti uz povjerenika ili skrbnika kroz osobni bankrot, dok je tu 200 tisuća građana koji imaju daleko manje dugove koji bi se, uz određene socijalne kriterije, mogli otpisati ili staviti na neko vrijeme u mirovanje.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Boris Vujčić Ima i dobrih vijesti Guverner HNB-a upozorio na rizike u vezi rasta inflacije

'Jasna je poruka da se prezaduženost građana može razriješiti i zakonskim propisima. Ono što je zaista zadovoljstvo je da o tome razmišljaju i bankarski sektor i komunalna društva i društva za isporuku energije i vode, svima je želja da nađemo rješenje. Znači, glavnina je onih s manjim dugovima. Oni koji su zaista ozbiljni dužnici i s kojima će biti vrlo teško, bez pravnog i pravosudnog rješavanja neće biti pomoći. Vrlo je jasna poruka da se rješenje može pretvoriti u zakonske okvire, a o tome ćemo raspravljati onog trenutka kada budemo imali sve poznate podatke', rekao je ministar Linić te dodao kako je Vladi cilj pripremiti kvalitetno rješenje pa očekuje da bi ga mogli imati do kraja travnja.

Guverner HNB-a sebi i viceguvernerima povećao plaće za 8.900 kuna!

Nije želio komentirati informaciju da je guverner HNB-a Boris Vujčić sebi povećao plaću za 34 posto, a istovremeno ostalim zaposlenicima smanjio za tri posto.

'Ne bih o tome jer HNB ima svoj savjet i to je posao onih koji prate zakone i plaće. Ja bih rekao da imamo određene probleme koji ukazuju da su u mnogim institucijama, ustanovama, agencijama plaće veće od predsjednika države. To je nešto što Vlada svojim dokumentom mora regulirati, ostavimo da to Vlada riješi', kazao je Linić novinarima u Saboru.

Ponovio je da se ne slaže sa stavom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je u postupku protiv Linićeva bivšeg zamjenika Branka Šegona komentiralo i rad HBOR-a.

'Prihvaćam odluku Povjerenstva, ali komentirati o tome da su odluke HBOR-a nezakonite i ostalo, to baš teško da mogu prihvatiti da je to njihova nadležnost. U tom dijelu sam kao ministar odgovorna osoba za rad i u HBOR-u i ministarstvu rekao svoje mišljenje da se ne slažem s Povjerenstvom', objašnjava Linić.

Novinare je zanimalo kakav je njegov odnos s premijerom Zoranom Milanovićem, no ministar nije direktno odgovorio već je poručio da vrijedno radi svoj posao.

'Očito da je na vama sjedimo li, ručamo skupa itd. No, vrlo je jednostavno, kao ministar financija završio sam kompletnu proceduru u pregovorima s MMF-ovim timom i dobili smo mišljenje koje nam pomaže da ostanemo na međunarodnim tržištima. Isto tako s Europom neprekidno pregovaramo oko prekomjernog deficita, preporuka i tako ih rješavamo. Riješen je i proces vezan za rebalans proračuna, a budimo iskreni, i predstečajne nagodbe u ovakvom nenormalnom osporavanju, napadima i sučeljavanjima – ako donesete pozitivnu odluku onda ste kriminalac i pokrali ste proračun, ako donesete negativnu odluku onda mrzite radnike… U svemu tome dobro radim posao zahvaljujući dosta jakom i kvalitetnom timu s kojim surađujem i nemam nikakvih problema', objasnio je ministar financija.

Nije želio komentirati ni najave da bi u Inu mogli ući Amerikanci, a ne Rusi kako se pričalo.

'Nas zanima jaka INA koja će ulagati u istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj i koja će ulagati u rafinerije, i tu trebamo partnera. Tko će to biti? Zasad je Mol, a sve priče Mola ne bih htio komentirati, rekao je Slavko Linić. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene