Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNB ne zna za krizu

Guverner HNB-a sebi i viceguvernerima povećao plaće za 8.900 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovim je povećanjem Boris Vujčić postao plaćeniji državni službenik od premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića.

Nedugo nakon što je Uprava HNB-a donijela odluku da zaposlenicima zbog teškoga gospodarskog stanja reže plaću za tri posto guverner Boris Vujčić i sedam viceguvernera sebi su povećali plaće za čak 34 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Slika nije dostupna Smanjenje minusa Vujčić: Nije lako Liniću potrošače štititi od njih samih

Time je Vujčić postao plaćeniji državni službenik od premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića i ima plaću od 34.158 kuna neto. Konkretno, od 1. srpnja 2013. godine Vujčić, njegov zamjenik Relja Martić i sedam viceguvernera, Tomislav Presečan, Vedran Šošić, Damir Odak, Michael Faulend, Bojan Fras i Neven Barbaroša svoje su plaće uvećali za 17.500 kuna bruto, odnosno 8.900 kuna neto.

Milanović: Smanjit ćemo si plaće, ne zato što imamo veliko i toplo srce, nego zato što država nema novca

Ovo ogromno povećanje plaća dogodilo se ulaskom Hrvatske u EU kada je novim zakonom o HNB-u raspušten dotadašnji Savjet HNB-a u kojem su se među vanjskim suradnicima nalazili i guverner i viceguverneri HNB-a.

Kako se Savjet HNB-a reorganizirao, preostalim članovima se prestala isplaćivati naknada za sudjelovanje u Savjetu, jer su ionako zaposlenici HNB-a s vrlo visokim primanjima, piše Globus.

Do 1. srpnja 2013. godine navodno su svi članovi savjeta HNB-a, dobivali mjesečnu naknadu koja je unutarnjim pravilnikom banke bila propisana u iznosu prosječne HNB-ove plaće.

Riječ je o 17.500 kuna bruto, tj. 8900 kuna neto, mjesečne plaće koliko su u 2012. i 2013. godini dobivali zaposlenici, koliko iznosi i povećanje plaće koje su guverner i viceguverneri dobili nakon što im se prestala plaćati naknada za rad u Savjetu.

Inače, sjednice ovog Savjeta održavaju se jedan put mjesečno.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene