447148
447148
447148
447148
447148

MOST-ov MINISTAR OPTUŽIO HDZ 'Stali su na stranu pojedinačnih interesa, a ne javnog'

  • , 19.08.2016., 12:11
  • Autor:
  • komentara

Ministar Dobrović rekao je kako su postojali svi tehnički uvjeti i preduvjeti kao i pozitivna mišljenja svih nadležnih ministarstava i tijela, ali da je HDZ otvoreno rekao - ne.

 
 
 
 
Od plana gospodarenja otpadom odustalo se jer su stali na stranu pojedinačnih interesa
Od plana gospodarenja otpadom odustalo se jer su stali na stranu pojedinačnih interesa

Ministar zaštite prirode i okoliša Slaven Dobrović optužio je u petak HDZ kako je odustajanjem od donošenja plana gospodarenjem otpadom pokazao kako je stao na stranu pojedinačnih interesa, a na uštrb javnog interesa.

"Nakon više tjedana iznalaženja formalnih razloga za odbijanje ili kočenje plana gospodarenja otpadom konačno smo došlo do situacije da je morala biti iznesena politička odluka o neslaganju s onim što plan donosi", rekao je ministar Dobrović (Most) nakon sjednice Vlade.

Ustvrdio je da plan donosi ekološki i ekonomski održiviji sustav na korist građana Republike Hrvatske - dakle otpad ne kao smeće nego kao izvor sirovina, uz nužnu promjenu ponašanja građana koji su danas itekako svjesni toga.

Na pitanje što znači odluka o političkom neslaganju ministar Dobrović je rekao da to znači da su izašli iz sfere argumenata, struke i rasprave kada se iznose kontraprijedlozi u sferu kada se to odbija. "Mi imamo situaciju da se sada bjelodano jedna velika politička stranka stala na stranu pojedinih interesa, a na uštrb opećeg javnog interesa", rekao je Mostov ministar Dobrović.

Naglasio je da su bila dva osnovna razloga zašto je bilo nužno sada donijeti plan i u tehničkim uvjetima. "Jedan je da se protiv Hrvatske vodi postupak povrede prava, a druga je da se ovim odustajanjem ugrožava preuzimanje znatnog novca iz europskih programa", kazao je.

Dodao je da su takve stvari uvijek limitirane vremenski i zato je jako važno držati ritam. "Mi ćemo sada nužno imati nekoliko mjeseci, ako ne pola godine zastoja. Mi više nacionalnog novca za to ni nemamo, a ni ne trebamo ni imati jer su na raspolaganju europski novac, međutim sve je to sada stavljeno pod pitanje", upozorio je Dobrović

Potvrdio je da se HDZ suprotstavlja donošenju plana. "Tako je. HDZ je otvoreno rekao, a to je jednako kao i da su na sjednici Vlade njihovi ministri digli ruku protiv.

Na pitanje u čijem je to interesu, ocijenio je da su prevladali pojedinačni interesi. "Veliki centri se grade, to su veliki skupi objekti za koje samo dokumentacija košta milijune kuna, a to su centri koje u stvari Hrvatska ne treba. Mogli smo izgraditi sustav na temelju jednostavnijih objekata gdje opremu može dobaviti i domaće gospodarstvo", rekao je Dobrović.

Kazao je da su postojali svi tehnički uvjeti i preduvjeti kao i pozitivna mišljenja svih nadležnih ministarstava i tijela.

Za javnu rasprava je kazao da je ona uzeta minimalna i to na preporuku Europske komisije te da je ona pravno u redu. "Rasprava je mogla biti dva tjedna, ali to ništa ne mijenja jer su naprosto drugi razlozi", ustvrdio je.

Dobrović je kazao kako još uvijek smatra da razum i opće dobro može prevladati i kod Mostovih dosadašnjih partnera i kod drugih stranaka. "Uglavnom, važno je stvari eksponirati svjetlu i prezentirati ih onakve kakve jesu", rekao je ministar Slaven Dobrović. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se