Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nismo znali'

Skandal u Zaboku: 40-ero djece operirali na nepostojećem odjelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skandal u Općoj bolnici u Zaboku - po nalazu inspekcije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, u zabočkoj bolnici 40-ero djece operirano je u nepostojećem odjelu dječje kirurgije.

Ravnatelj bolnice tvrdi - to nije ništa sporno, riječ je o manjim operativnim zahtjevima. Poručuje i da su o svakom zahtjevu fakturu poslali HZZO-u. No, Ministarstvo zdravlja je zgroženo, tvrde - mi to nismo znali.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Klinički bolnički centar Split Puštena kući Djeca završila u bolnici nakon što su pojela perece: Sve istražuju policija i inspekcija

>> Kirurg ženi nakon carskog reza greškom zašio uretru

'Tu se nije radilo o nikakvim ilegalnim poslovima, osim toga Ministarstvo zdravstva je imalo svoj nalaz 2010. kada je sve to utvrdilo', ravnatelj Opće bolnice Zabok Stanko Belina

No, znao je očito Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - kojemu su fakture nakon svake operacije uredno stizale. A oni ih isplaćivali. Danas su bez komentara. 'Poštovana, Izvješće Službe za nadzor i kontrolu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u OB Zabok nije završeno, te je još u tijeku obrada podataka o zatečenom stanju', stoji u priopćenju.

'Rasteretili smo zagrebačke klinike'

Izvješće HZZO-a našli smo na stolu zamjenika ministra koji ga je jutros dobio. U njemu stoji navodno niz nepravilnosti, između ostalog i da su pristanak na operaciju potpisivala djeca - što u bolnici objašnjavaju administrativnom pogreškom. 'Te operacije koje su tu napravili ja mislim da smo isto na neki način rasteretili zagrebačke klinike, naravno sve one ozbiljnije supspecijalističke zahtjeve nismo ni mislili raditi', rekla je Andrea Filijas, specijalist, pedijatrica Opće bolnice Zabok.

Ministarstvo odgovara - nisu smjeli ni to. Odgovornost stoga prebacuju na županiju i župana. 'Županije su osnivači, ako inspekcije ukažu na problem, onda će to saznati svakako ministar', rekao je zamjenik ministra zdravlja mr.sc. Marijan Cesarik. Posljednja je bila u svibnju prošle godine. Bolnici je, kaže, tada naređeno da ne smije operirati djecu. Na sreću, sve je do sad prošlo bez komplikacija. Treba li se nešto dogoditi da odgovorni reagiraju? Ministarstvo ponovno šalje novu inspekciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene