Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadbiskup Puljić na obljetnici:

'Svemu usprkos, preživjeli smo čekajući slobodu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škabrnja se danas prisjeća svojih žrtava, 43 mještana i 15 branitelja ubijenih 18. studenoga 1991., kada je srpski agresor potpomognut zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom 9. kninskog korpusa bivše JNA s Ratkom Mladićem na čelu okupirao to ravnokotarsko mjesto.

Obilježavanje je počelo jutros na spomen-obilježju masovne grobnice u Škabrnji, gdje su mještani, obitelji pobijenih te mnoga izaslanstva civilnih vlasti, MUP-a i HV-a, braniteljskih udruga i udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata položili cvijeće i zapalili svijeće i odali im počast.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk ništa od suradnje s Možemo! Bauk na ekspresnoj konferenciji za medije: "Očekujemo da ćemo tako bolje postići rezultat i skinuti HDZ s vlasti" Josipa Krajinović i Arsen Bauk Bruse se detalji Hoće li se nastaviti rasipanje SDP-ove koalicije? Arsen Bauk otkrio je li postignut dogovor s Dalijom Orešković

Središnja komemoracija održana je uz kratak kulturno-umjetnički program, a ove godine bez političkih govora.

Na komemoraciji je kao izaslanik predsjednika Vlade bio ministar uprave Arsen Bauk.

Obiteljima ubijenih, mnogim predstavnicima civilnih vlasti, braniteljskih udruga i mještanima načelnik općine Škabrnje Nediljko Bubnjar tom je prigodom rekao: 'Danas se prisjećamo naših žrtava isprepleteni osjećajima tuge, ali nadasve osjećajima ponosa, jer su među nama živjeli heroji koji su svojom žrtvom osvjedočili ljubav za životom u slobodi i dostojanstvu svih nas i cijeloga našeg naroda.'

Uoči komemoracije predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji služio je misu.

'Ovo je vrijeme kada se sjećamo teških dana stradanja Škabrnje i Vukovara.

Zločini u Vukovaru i Škabrnji samo djelomično istraženi i procesuirani

Kronike iz toga vremena pišu da je strašno bilo gledati razaranja kuća, bolnica, crkava i spomenika, a dok su padali projektili po ulicama i trgovima, mogli smo svakoga časa pročitati smrtovnice i čuti oplakivanje naših poginulih. Svemu tome usprkos, preživjeli smo čekajući slobodu', rekao je u propovijedi nadbiskup Puljić te dodao da se s pijetetom i zahvalnošću moramo sjećati tih događaja.

'Iznova proživljavamo upravo taj duh zajedništva, ponosa i zahvalnosti koji nam je opet prijeko potreban. Nije dovoljno položiti vijence i zapaliti svijeće jer branitelji su za slobodu pali kako bismo je mi pravedno i pošteno izgraditi znali. I zato ne prepuštajmo našu budućnost stihiji i beznađu, preporučimo se Gospodinu', rekao je nadbiskup Puljić.

Nakon središnje komemoracije okupljeni su se u hodnji sjećanja uputili do spomen-obilježja na mjesnome groblju sv. Luke, gdje su odali počast pobijenima u Škabrnji.

Nakon Škabrnje, pokolji i progoni nastavljeni su u studenome 1991. i u susjednome Nadinu, gdje je ubijeno 14 mještana i branitelja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene