Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković još jednom poručio: Bez obzira na presudu, arbitraža za nas nije obvezujuća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči sjednice Vlade u četvrtak većina ministara nije željela komentirati arbitražnu presudu u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije koju će u popodnevnim satima objaviti Arbitražni sud u Haagu.

"Za nas arbitraža ne postoji", složno je o pitanju arbitraže prije ulaska u zgradu Vlade odgovarala većina ministara.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera"

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, HNS-ov Predrag Štromar, izjavio je da neće biti incidenata sa slovenske strane.

"Neće biti incidenata i zato imamo stabilnu Vladu kako bismo mogli rješavati sve probleme koje bi se eventualno mogli dogoditi", rekao je Štromar novinarima uoči sjednice Vlade.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da zapravo ne očekuje ništa od presude. "Ono što su počinili u postupku naši susjedi nešto je što mi ne možemo prihvatiti i za nas današnja presuda ne znači ništa". Na pitanje očekuje li neke incidente, rekao je: "Ne, naravno da ne, mi imamo dobrosusjedske odnose i nastavit ćemo ih i dalje razvijati".

Na samom početku sjednice Vlade i premijer Andrej Plenković također je ponovio stav Republike Hrvatske vezan uz arbitražu sa Slovenijom.

"Ponavljam čvrst i jasan stav Republike Hrvatske – za nas je taj arbitražni proces, zbog krivnje slovenske strane, nepovratno kompromitiran i kontaminiran. Bez obzira na presudu, ona za nas nije obvezujuća. Iz postupka smo izašli i presudu nećemo prihvatiti. Vlada RH poštuje međunarodno pravo, sudove i arbitražu, ali ne prihvaća procese u kojima nema elementarnih pretpostavki za korektno vođenje postupka. Unatoč signalu koji smo dobili od Suda, odlučili smo ne primiti odluku i nakon njezine objave očekujem jedinstvo. Ostajemo otvoreni za razgovor sa Slovenijom i trudit ćemo se kroz dijalog riješiti probleme koji su pred nama", kazao je Plenković.

 

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice Vlade  bilo je 18 točaka.

MUP-u suglasnost za najam 545 vozila putem leasinga

Vlada je Ministarstvu unutarnjih poslova dala suglasnost za najam 545 vozila putem operativnog leasinga kod PBZ Leasinga za što je u proračunu za ovu godinu osigurano 5,15 milijuna kuna.

Otvoreni postupak javne nabave proveo je Središnji državni ured za središnju javnu nabavu, a ponuda PBZ Leasinga odabrana je kao najpovoljnija, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Istaknuo je i da je za to u ovogodišnjem proračunu već osigurano 5,15 milijuna kuna, dok će trošak u 2018. i 2019. godini iznositi godišnje po 15,45 milijuna kuna, a u 2020. 10,3 milijuna kuna, dakle ukupno u tom razdoblju 41,2 milijuna kuna.

Garancija za zapošljavanje mladih

Prihvaćen je i Plan implementacije Garancije za mlade za razdoblje od 2017. do 2018. godine, što je pretpostavka za korištenje sredstava Inicijative za zapošljavanje mladih te sredstava Europskog socijalnog fonda namijenjenih za provedbu ove garancije.

Mjere koje se previđaju garancijom 'teške' su 1,6 milijardi kuna, od čega će 600 milijuna kuna biti osigurano iz državnog proračuna, a preostalo iz fondova EU, rekao je resorni ministar Marko Pavić, naglasivši pritom kako je nezaposlenost mladih u Hrvatskoj jedan od najvećih problema, iako je stopa nezaposlenosti mladih s preko 50 posto iz 2013. snižena na 30-ak posto prošle godine.

Željeznička infrastruktura je javno dobro

U saborsku je proceduru, pak, upućen konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o željeznici, kojim se, među ostalim, uređuje pravni status željezničke infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi u vlasništvu Republike Hrvatske.

Predlaže se i dodavanje odredbe da se iznos naknada za financiranje željezničke infrastrukture koji se obračunava po litri naplaćene trošarine za energente u iznosu od 20 lipa uplaćuje najviše do iznosa koji je za tu namjenu osiguran u državnom proračunu za pojedinu godinu.

Gradu Sisku Vlada je dala suglasnost za zaduženje od 25 milijuna kuna kod OTP banke, od čega će se 9 milijuna kuna koristiti za refinanciranje starih kredita.

Sa 7,5 milijuna kuna, pak, financirat će se otkup sportske školske dvorane Budaševo, a preostalih 8,5 milijuna kuna za opremanje rekreacijskog centra Zibel.

Humanitarno pomaganje migrantima neće biti kažnjivo

Uz ostalo, Vlada je prihvatila i četiri amandmana na predloženi Zakon o strancima, a jednim od njih se s popisa kažnjivog pomaganja izuzimaju pomaganje u prelasku državne granice radi spašavanja života, sprječavanja ozljeđivanja, pružanja hitne medicinske i humanitarne pomoći, kao i pomaganje u nezakonitom boravku iz humanitarnih razloga.

Dakle, građani smiju pružati svaki oblik humanitarne pomoći migrantima, ali ih ne smiju skrivati ili im pomagati da se sakriju od policije.

Cilj je ovog amandmana, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, da se ne kažnjavaju građani koji pomažu strancima iz čistih humanitarnih razloga.

Prihvaćena je i odluka kojom se broj članova Savjeta za razvoj civilnog društva povećava s 31 na 37, i to na način da se 'dodaju' još dva predstavnika javne vlasti – Ministarstva turizma te Središnjeg državnog ureda za sport te još četiri predstavnika civilnog društva, i to jedan s područja turizma a tri predstavnika manjina.

Iako je bio na dnevnom redu, objavljenom u srijedu navečer uz poziv za sjednicu Vlade, na sjednici u četvrtak ipak se nije raspravljalo o nacrtu konačnog prijedloga zakona o pravobranitelju za djecu. (Hina)

Cijeli dnevni red sjednice možete pročitati na ovom linku.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene