Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJEDLOG NA STOLU

Sudbinska sjednica HNS-a: Evo što HDZ i Plenković nude Vrdoljaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije sjednice Ivan Vrdoljak je poručio da su pred njima dvije mogućnosti - politiziranje ili odluka za budućnost. Sjednica proširenog Predsjedništva traje već satima i mogla bi potrajati do kasnih večernjih sati.

Sudbinska sjednica Predsjedništva HNS-a, na kojoj će biti riječi o eventualnoj koaliciji s HDZ-om, počela je danas u 15 sati, u isto vrijeme kad i Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Pročitajte i ovo Branko Tunić Kazna od osam godina HDZ-ovac koji je zalijepio člansku iskaznicu na čelo osuđen za ratni zločin Slika nije dostupna Ne isključuje povratak u politiku Ivan Vrdoljak za Novu TV otkrio što misli o radu Vlade HDZ-a i HNS-a

Reporterka Nove TV Ivana Brkić Tomljenović kazala je kako se HNS-u nude dva, moguće i tri ministarska mjesta te pozicija potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti, koja bi trebala pripasti Ivanu Vrdoljaku.  Vrdoljakovi pristaše imaju veliki problem s Klubom zastupnika, jer je u njemu četvero od devet saborskih zastupnika ove stranke protiv sporazuma s HDZ-om. Ono što danas bude odlučeno na Predsjedništvu stranke, sutra treba potvrditi i Središnji odbor, koji broji 132 člana.

Brkić Tomljenović javila se uživo i u Dnevnik Nove TV te na pitanje zna li se već hoće li HNS u Vladu s HDZ-om, kazala kako na to još nemamo odgovor jer sjednica proširenog Predsjedništva traje već četiri sata i mogla bi potrajati do kasnih večernjih sati. Dodala je kako iz Vrdoljakovog kruga uvjeravaju da on ima većinu za pakt s HDZ-om. "Nagađa se da bi Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda, mogao biti novi ministar pravosuđa, a u zadnjih nekoliko sati spominje se i Predraga Štromara, koji je izgubio mjesto varaždinskog župana pa bi mogao postati novi ministar gradoiteljstva. U taj se kontekst uklapa i neslužbena informacija da je varaždinski ogranak HNS-a podupro suradnju s HDZ-om."

"Ako želite biti slobodni i svoji, onda prodaje nema. To ne znači da nas HNS neće prodati i da neće nestati. Prema tome, danas je jasna odluka, ukoliko se prodajemo postajemo trgovačko društvo i prestajemo biti stranka. Možemo organizirati sahranu večeras ili sutra", kazao je Andro Vlahušić, koji je već u izbornoj noći zatražio ostavku Ivana Vrdoljaka.

Potpredsjednik stranke Srđan Gjurković kazao je uoči sjednice: "Želim da se sve stavi na stol i da se jasno kaže što se razgovaralo i pregovaralo, što je to da se mijenja odluka, koji su novi interesi i posebni interesi, to je način na koji se donose odluke, a ovako priko - volim, ne volim - to nije ozbiljna politika. Raskol u HNS-u? Do sada se nismo raskolili, mislim da ni nećemo".

Vesna Pusić, počasna predsjednica HNS-a i saborska zastupnica, na pitanje hoće li biti za koaliciju s HDZ-om odgovara: "Već sam rekla da neću, hvala!" Tomislav Stojak, član Predsjedništva, rekao je: "Apsolutno ne očekujem raskol u HNS-u, mi smo politički pismeni i pametni ljudi, mislim da će odluke koje se donesu, kakve god bile, biti apsolutno razumne i osigurati da HNS i u budućnosti bude to što jest - jedna od najbitnijih stranaka na hrvatskoj političkoj sceni". Upitan hoće li biti raskola u stranci, Milorad Batinić kratko je dometnuo: "Neće".

Detalje te suradnje članovima stranke danas je predstavio Ivan Vrdoljak. Protiv te koalicije zasad se nedvosmisleno izjasnilo četvero od devetero zastupnika HNS-a, među kojima i Anka Mrak Taritaš te Vesna Pusić. Prije sjednice Vrdoljak je poručio da su pred njima dvije mogućnosti - politiziranje ili odluka za budućnost. Još jučer je rekao i kako je spreman svoj mandat dati na raspolaganje.

HNS je na lokalnim izborima izgubio jednu od svojih utvrda - Varaždinsku županiju, nije uspio pobijediti u utrci za gradonačelničko mjesto u Zagrebu, a izgubio je i vlast u Dubrovniku te su u javnosti što javno, što neslužbeno, iz stranke upućene kritike na račun čelnika stranke Vrdoljaka.

Počasna predsjednica Vesna Pusić kazala je novinarima pred strankom kako je već ranije rekla da je protiv suradnje s HDZ-om. O tome kako će se rasplesti situacija u HNS-u ovisi dobrim dijelom i mogućnost da Hrvatska ponovno ode na prijevremene parlamentarne izbore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene