Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije dobio potporu

Mirando Mrsić objavio kandidaturu za predsjednika SDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka da nema suradnje s HNS-om na državnoj razini do daljnjega, potpora sporazumu o suradnji s HSS-om te najava kandidature Miranda Mrsića za predsjednika SDP-a na idućim unutarstranačkim izborima, obilježili su subotnju sjednicu Glavnog odbora te stranke.

Na početku sjednice Glavnog odbora SDP-a predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio kako imaju razloga za optimizam jer rezultati SDP-a na lokalnim izborima nisu fantastični, ali nisu ni loši.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

15:10 - Erik Fabijanić je rekao kako je Glavni odbor SDP-a utvrdio da je HNS prekršio koalicijski sporazum sa SDP-om te je donesena odluka da nema suradnje s HNS-om na državnoj razini do dljanjega, što obvezuje sva tijela i organe SDP-a. Što se tiče suradnje na lokalnoj razini, rekao je kako je u ovom trenutku pitanje što se događa sa HNS-om.

"S terena smo doznali da ima jako puno ispisa i formiranja novih stranka, tako da je pitanje tko je više partner na lokalnoj razini".

Fabijanić je također izvijestio i kako je sporazum od suradnji s HSS-om Glavni odbor potvrdio velikom većinom glasova, uz tri glasa protiv i jednim suzdržanim.

Svoju ocjenu trenutne političke situacije u državi i SDP-u novinarima je iznio Branko Grčić, rekavši kako se na Glavnom odboru založio za jedinstvo stranke.

"Nema novih parlamentarnih izbora a vjerojatno ni novih izbora u stranci. SDP-u preostaje da stavi sve glave na kup, da snažnije poveže vodstvo stranke s Klubom zastupnika, koji je jak... Pozvao sam na koheziju, novo aktiviranje, stvaranje većeg povjerenja i motivaciju, da kao ključna oporbena snaga napravimo dobar posao i da se na parlamentarnih izborima, kad god oni bili, SDP vrati na vlast i preuzme odgovornost za zemlju", rekao je Grčić.

14:40 - Mrsićeva kandidatura, kako se neslužbeno doznaje, nije naišla na potporu, već je 30-ak članova Predsjedništva i Glavnog odbora, koji su sudjelovali u raspravi, osudilo njegov istup, pozivajući na jedinstvo stranke.

Premda je njegova kandidatura došla prije raspisivanja unutarstranačkih izbora, koji se prema Statutu SDP-a raspisuju nakon parlamentarnih izbora, Bojan Glavašević je izjavio kako to nije prvi takav slučaj pa ne smatra da je to nešto loše.

Glavni tajnik SDP-a Erik Fabijanić ocijenio je, međutim, kako je riječ o privlačenju medijske pozornosti. "Jedno je medijsa pozornost, ali to je 'tresla se brda' rodio se miš'", zaključio je.

14:00 - Mrsić je novinarima rekao kako je rasprava na Glavnom odboru pokazala da SDP treba promjene, ali je i dodao kako će one ići puno teže nego što je očekivao.

"Naši članovi i građani zahtijevaju promjene, zahtijevaju da se SDP mijenja, ali očito da na Glavnom odboru te njihove želje nisu naišle na plodno tlo. No, šutnja je završena, građani su svoje rekli kroz lokalne izbore, članovi također kažu da se trebamo mijenjati. Ja ću nastaviti i dalje ovo govoriti i očekujem da će iza mene stati svi oni koji žele da SDP bude bolji, da promijeni sebe, ali i da promijeni Hrvatsku", rekao je Mrsić.

13:19 - Mirando Mrsić je, doznaje se, na Glavnog odboru, pozvao Davora Bernardića da da ostavku na mjesto predsjednika stranke, te najavio svoju kandidatu za čelno mjesto SDP-a.

Ranije je u intervjuu za Večernji list najavio kako planira upravo to, a svog je bivšeg šefa Zorana Milanovića pozvao da bude SDP-ov kandidat za predsjednika države.

Davor Bernardić: ''Želimo dokazati da je u ovoj moralnoj kaljuži političke trgovine SDP drugačiji''

Na početku Glavnog odbora predsjednik Davor Bernardić održao je govor u kojem je istaknuo kako je iza stranke teško razdoblje tijekom kojeg je SDP rekonstruiran. Istaknuo je kako rezultat na lokalnim izborima nije bio fantastičan, ali nije bio ni tako loš, te dodao ''želja nam je da u ovoj moralnoj kaljuži u kojoj se naša zemlja nalazi pokažemo da Hrvatska može biti drugačija. SDP je na tom tragu spreman u svakom trenutku graditi naše društvo i našu zemlju. Kako smo reformirali stranku, reformirat ćemo i Hrvatsku. Kako se mijenja SDP, mijenja se i Hrvatska''.

''Ne može se na vlast po svaku cijenu, a obraz nema cijenu, što se jasno vidjelo u petak'', rekao je Bernardić te dodao kako se u isto vrijeme ne smije bježati od onoga što se događa u samoj stranci. Istaknuo je kako svi trebaju raditi u interesu stranke, jer ''samo jak SDP znači jaku Hrvatsku''. Na kraju je pozvao sve one koji dijele isti svjetonazor i vrijednosti da im se pridruže.

Planira se da o rezultatima lokalnih izbora bude otvorena diskusija u kojoj će sudjelovati članovi glavnoga odbora i SDP-ovi saborski zastupnici. Taj bi dio mogao biti buran sudeći po istupima nekih od istaknutih dugogodišnjih članova stranke koji su nakon lokalnih izbora javno zatražili odlazak Davora Beranardića s mjesta predsjednika.

Podsjetimo, njegovu su ostavku zatražili Mirando Mrsić, Milanka Opačić i Ivan Klarin.

Mirando Mrsić na Facebooku je, odmah nakon prvog kruga lokalnih izbora, žestoko kritizirao Davora Bernardića i vodstvo stranke. U podužoj objavi kazao je kako je rukovodstvo stranke podbacilo u konkretnim mjerama SDP-ovih kandidata na lokalnim izborima i motivaciji članova.

Prozvao je i samog Bernardića poručivši kako je "iako je predsjednik stranke bio prisutan terenu – stranci za pobjedu treba daleko više od slikanja i druženja s građanima".

''Potrebne su nam promjene – i to hitno! Puno toga je rukovodstvo najavljivalo u odnosu na unutarnju konsolidaciju stranke od promjene statuta do načina rada s članovima. Ništa od toga, na žalost, nije učinjeno. I ovi rezultati su posljedica tog nerada i nerazumijevanja članova i građana. „Honeymoon is over“ – od vodstva se traže rezultati!'', napisao je između ostalog Mrsić.

Taj se istup dugogodišnjeg SDP-ovca nije svidio aktualnom predsjedniku pa je promptno najavio kako kako SDP više ne račina na Miranda Mrsića. "Njemu je draže između dva izborna kruga umjesto HDZ-a napasti SDP i predsjednika, a to mu nije prvi takav potez. Ali bez brige, neću mu dati alibi da podrži Andreja Plenkovića u Saboru, odnosno HDZ-ovu Vladu... Ovo što je Mrsić napravio je udar na temelje SDP-a", ustvrdio je tada Bernardić.

Mrsić je na taj istup reagirao otvorenim pismom u kojem je između ostalog istaknuo kako je Bernardić ''poslao svima jasnu poruku 'stranka to sam ja'. Uz poruku, tu je i prijetnja svima nama kako će nastaviti zatirati sve one vrijednosti koje bi SDP trebao njegovati i zbog kojih bi se SDP trebao razlikovati od svojih izravnih političkih oponenata''.

Dan nakon drugog kruga lokalnih izbora javno je o Davoru Bernardići i nezadovoljstvu njegovim vođenjem SDP-a progovorila i Milanka Opačić. "Nažalost u zadnjih šest mjeseci mi smo stranka koja iz mjeseca u mjesec gubi na rejtingu. To je zabrinjavajuće i mislim da Davor Bernardić, koji je postao veliki predmet ismijavanja na društvenim mrežama, mora razmisliti je li sposoban i dalje voditi SDP ili ne", rekla je za Novu TV Opačić.

O svemu se dan nakon izbora oglasio i Ivan Klarin iz Tisnog, jedan od rijetkih SDP-ovaca koji je pobijedio u prvom krugu. "Ne snalazi se dobro kao predsjednik i smatram da njegovim odlaskom treba provjetriti i pročistiti stranku", rekao je i pozvao predsjednika stranke na ostavku.

I dok je zbog verbalnog delikta Davor Bernardić praktički najavio izbacivanje iz stranke Miranda Mrsića, svega dan nakon toga pozvao je natrag u stranku sve one koji su izbačeni "zbog verbalnog delikta. Među njima je i Aleksandra Kolarić koja nikada nije skrivala svoju želju za povratkom. Prije nekoliko dana to se i dogodilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene