Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanje na vukovarsku žrtvu

Vukovar odaje počast svojim stradalima i nestalima: "Ono što su počinitelji zločina učinili da bi zameli tragove je strašno"

Aktualno Galerija Zvonko Milas Zvonko Milas Foto: Dnevnik Nove TV Ruže - 2 Ruže - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Ruže - 1 Ruže - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Ruže Ruže Foto: Dnevnik Nove TV +1 Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru - 2 Galerija 1/6 >>
Obitelji zatočenih i nestalih položile su ruže i zapalile svijeće na Memorijalnom groblju, a Vukovarci su zapalili svijeće i ispred Vukovarske bolnice za 260 ranjenika, civila, branitelja i medicinskog osoblja koje je nakon pada grada odvedeno je i ubijeno iz te ustanove. Među njima je bio i državni tajnik Zvonko Milas s kojim je razgovarala novinarka Marina Bešić Đukarić.

Obitelji zatočenih i nestalih položile su ruže i upalile svijeće za sve poginule branitelje na Memorijalnom groblju jer svojim najmilijima nemaju gdje zapaliti svijeću. Hrvatska danas traga za 1803 nestale osobe.

U ratu je dva sina izgubila Jelena. Jednog je pronašla, za drugim još traga, a treći uz nju ruku pod ruku tuguje za braćom.

Pročitajte i ovo Paljenje svijeća u Varaždinu uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje - 3 32 godine nakon VELIKA GALERIJA Dirljive scene diljem Hrvatske: Pale se svijeće uoči Dana sjećanja

Pročitajte i ovo Inkubatori Dan palčića Sve je više prijevremeno rođene djece, ali za palčiće ima i dobrih vijesti

"Meni je nestao sin iz Vukovarske bolnice. Ni dan danas ne znam ništa o njemu. Kud god mogu, kud sam god uspjela, išla sam i tražila, ali do istine još nisam došla", rekla je majka ubijenog i nestalog branitelja Jelena Baketa.

Vukovar još traga za 374 nestale osobe. Obitelji koje nemaju gdje zapaliti svijeću učinile su to na grobovima tuđih sinova.

"Ja tražim roditelje koji su 14.9.1991. za one velike tenkovske bitke na trpinjskoj cesti odvedeni s grupom građana s Trpinjske ceste u Trpinju. Tamo je postojao logor gdje su ih danima držali i mučili", ispričala je novinarki Matei Drmić za Dnevnik NOVE TV Kata Lozančić, kći nestalih roditelja.

Pročitajte i ovo Replika Memorijalnog groblja u Vukovaru koju su izradili učenici - 4 uoči obljetnice Učenici izradili repliku memorijalnog groblja: Samo jedan križ izrađivali su po sat vremena

U agresiji na Vukovar ubijeno je 33 djece, 51 dijete je ranjeno, četvero je nestalih i četvero nađenih na Ovčari. Najmlađe dijete imalo je svega šest mjeseci. Hrvatska traga za 1803 nestale osobe. Obitelji su nezadovoljne sporim radom institucija.

"Zna banda sve samo neće da kaže, sve informacije imaju u Beogradu", kaže Jelena Baketa, majka ubijenog i nestalog branitelja.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV uživo iz Vukovara Političke tenzije uoči Dana sjećanja: "Očito Zoran Milanović daje za pravo Ivanu Penavi"

Kako bi doznali istinu o svojoj djeci mnogi roditelji išli su i u Beograd. Tražili osudu zločina te tragove nestalih, ali kažu - uzalud.

"Priroda onoga što su počinitelji zločina kroz okupaciju Vukovara učinili da bi zameli tragove je strašna", rekla je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Molitva i svijeće za žrtve iz Vukovarske bolnice

Nakon što je pao grad 260 ranjenika, civila, branitelja i medicinskog osoblja odvedeno je i ubijeno iz Vukovarske bolnice. Svima njima u čast Vukovarci su u petak u dvorištu bolnice zapalili svijeće.

Pročitajte i ovo Učenički dom - 4 Mladi i ambiciozni Sa samo 14 godina zamijenili su toplinu obiteljskog doma drugačijim životom: "Kako bi bilo lijepo da sam sad s mamom kod kuće"

Pročitajte i ovo Mato Lukić preuzeo dužnost župana - 1 dosadašnji zamjenik FOTO Osječko-baranjska županija dobila novog čelnog čovjeka: Mato Lukić najavio prve aktivnosti

Novinarka Marina Bešić Đukarić u Vukovaru je razgovarala s rođenim Vukovarcem i državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom.

Na pitanje novinarkse hoće li i Kolona sjećanja u subotu biti dostojanstvena kao što je bio i petak uoči Dana sjećanja, Milas je odgovorio da nema razloga zašto ne bi.

"Drugačije ne smije biti. U miru i dostojanstvu hodat ćemo, šutiti i misliti na one koji danas nisu s nama", rekao je i opisao svoja sjećanja na Vukovar, a što je rekao pogledajte u videu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene