Obavijesti Video Pretražite Navigacija
siva ekonomija u turizmu

Dio iznajmljivača prolazi mimo zakona, država ostaje bez milijuna: "Inspektora je premalo da bi se svima ušlo u trag"

Aktualno Galerija Damir, Njemačka Damir, Njemačka Foto: DNEVNIK.hr Dario Penko , iznajmljivač Dario Penko , iznajmljivač Foto: DNEVNIK.hr Milovan Popović, TZ grada Umaga Milovan Popović, TZ grada Umaga Foto: DNEVNIK.hr Turisti u Hrvatskoj - 1 Turisti u Hrvatskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr +8 Turisti u Hrvatskoj - 2 Galerija 1/13 >>
U Hrvatskoj je oko milijun i 100 tisuća gostiju. Onih prijavljenih, no postavlja se pitanje – koliko je onih koji kod nas ljetuju na crno? Samo u Umagu, kažu, ima ih od 20 do 30 posto više.

Gdje će skakati u more, ali i gdje će spavati, Damir svake godine pažljivo bira. U moru apartmana, posebno pazi da je sve ko po špagi. Ne pada mu na pamet, kaže, igrati se sa zakonom.

Recept je to onih koji ljetuju na crno u takozvanom nekomercijalnom smještaju. Apartmanima i kućama koje nisu kategorizirane i nisu namijenjene iznajmljivanju.

Država i lokalna zajednica ostaju tako bez milijuna, ali i legalni iznajmljivači bez dijela zarade.

Što kažu iznajmljivači, a što nadležna tijela istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar. Cijeli prilog pogledajte u videu.

Turistička sezona je na vrhuncu, prema sustavu E-visitor, u Hrvatskoj je više od milijun turista, od kojih je 890 tisuća stranih.

Najviše noćenja do sada je ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji, na Kvarneru, u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uživo iz Splita javila se reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković koja je kazala da je prema procjenama oko 30 posto gostiju nego što je prijavljeno, a da Državni inspektorat poručuje da je na terenu i provodi izvide. 

"Kazne za tzv. iznajmljivače na crno kreću se između 1300 i 4000 eura. Između ostalog, rade probleme za sve one koji uredno prijavljuju svoje goste", objasnila je.

Pročitajte i ovo Tomislav Marević i Ivan Čorkalo priprema je pola posla Kako se zaštititi u kriznim situacijama? "Bitno je da građani budu svjesni situacije i opasnosti u kojoj žive"

Reporterka je razgovarala s predsjednicom Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbarom Marković

"Nama često prijavljuju građane koji su kupili objekte koji nelegalno iznajmljuju u turističke svrhe. Naravno, mi to prosljeđujemo nadležnim institucijama. Inspektora je na terenu premalo da bi se svima ušlo u trag.

U ovom trenutku mi se čini da su zašićeniji od svih onih koji rade normalno i regularno po zakonu.

Stvaraju nelojalnu konkurenciju, u startu mogu biti niži s cijenama. Onima kojima dođu inspekcije i rade manje greške će se naplatiti kazna.

U zadnje vrijeme imamo prijave stranih državljana koji kupuju objekte u Hrvatskoj, a iznamljuju pod krinkom da su im to prijatelji kroz cijelu sezonu.

Takvih prijava u ovom trenutku imamo najviše", objasnila je.

Što se tiče sive zone - postoji kontrola i izlazi se na teren, ali ne u onom obujmu u kojem bi trebali.

Pročitajte i ovo Ivan Nasić, tajnik Viteškog alkarskog društva Završila utrka Proglašen slavodobitnik Sinjske alke: "On je najtrofejniji od trenutno aktivnih alkara"

"Iz godine u godinu ako računate da na splitskom području imamo u prosjeku tisuću do dvije tisuće više smještajnih jedinica, isto tako toliko jedinica vjerojatno ostane neprijavljeno - rade bez konkurencije i iznajmljuju na crno.

Ukoliko se gostima nešto dogodi, a nisu prijavljeni preko sustava E-visitor, dođemo odmah i do iznamljivača na crno. Ne događa se to često, zato ti iznajmljivači tako i prolaze mimo zakona", opisala je Marković.  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene