Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred koalicijama radan vikend

Hrvatska se nalazi u situaciji kakvu još nije imala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva sjednica Sabora je sazvala, a nitko nije dobio mandat za sastavljanje vlade.

Izabrani zastupnici već će idućega tjedna sjesti u saborske klupe. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prvu je sjednicu osmog saziva Sabora sazvala za četvrtak 3. prosinca.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku" Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku"

U Hrvatskoj prvi put imamo situaciju u kojoj se saziva prva sjednica Sabora, a da predsjednica nekome nije dala mandat za sastavljanje Vlade. Što to znači u praksi objasnila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

'Ovakvu situaciju još nikada nismo imali. Naime, Hrvatska još uvijek ima tehničku vladu. Ako znamo da ne mogu neke funkcije biti spojive s funkcijom saborskog zatupnika onda je vrlo jasno da na prvoj sjednici Sabora neće moći sjediti ni premijer Zoran Milanović ni njegovi ministri, ali ni neki drugi izabrani zastupnici koji obavljaju primjerice funkcije župana ili dožupana.

PETROV O MILANOVIĆEVOJ PONUDI 'Promašena je. Pričamo različitim jezikom'

Na toj prvoj sjednici oni će morati imati svoje zastupnike.

Iako ustavni rok za zasjedanje te prve sjednice Sabora ističe 13. prosinca predsjednica je odlučila to učiniti desetak dana ranije. Možda baš zbog toga kako bi svim stranama poručila kako odugovlačenje nije dobro ni za koga od njih, ali prije svega da odugovlačenje sa sastavljanjem vlade nije dobro za Hrvatsku.

Rukavicu izazova danas je Boži Petrovu bacio premijer Zoran Milanović. Ponudio mu je mjesto predsjednika Sabora, Božo Petrov je to odbio. Znamo da MOST Nezavisnih lista još uvijek nije dovršio pregovore s dvjema velikim koalicijama oko svih reformi.

Znamo da će drugi rok konzultacija kod Predsjednice biti 7. prosinca. Dakle, jedno je jasno - ova prva sjednica Sabora bit će puna nepoznanica.

Do kada može potrajati ova situacija?

Postoje li rokovi u kojem predsjednica mora dodijeliti mandat za sastavljanje Vlade?

Takav rok ne postoji. Ova situacija sada može trajati dokle god predsjednica nekome ne da mandat za sastavljanje vlade. Kada pak odredi mandatara tada taj mandatar ima rok od 30 dana za sastavljanje vlade. Ne uspije li, predsjednica može taj rok produžiti za još 30 dana. Ne uspije li mandatar ni nakon tog produljenog roka sastaviti Vladu, predsjednica mandat može povjeriti nekome drugome.

Valja napomenuti da će za dvije velike koalicije vikend pred nama biti iznimno radan. Naime, MOST im je, možemo to slobodno reći, dao domaću zadaću. Do ponedjeljka moraju se pismeno očitovati o svim reformama koje su pred njih stavili na stol.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene