Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRADICIONALNA ''VIZITA''

''Banda'' šišmiša opet upala u zagrebačku bolnicu: ''Razletjeli su se hodnikom, garderobom i sobom gdje su pacijenti''

Onaj mjesec u godini - kolovoz - doba je godine kada šišmiši posjećuju jednu zagrebačku bolnicu. ''Vizita'' ni ove godine nije izostala.

Azil Dumovec obavio je još jednu deložaciju šišmiša. 

''U kolovozu tradicionalno posjećujemo Kliniku za traumatologiju KBC-a "Sestre milosrdnice" u Draškovićevoj ulici. Ovaj su se put razletjeli hodnikom, garderobom i sobom gdje su smješteni pacijenti. Uspjeli smo uloviti 20 šišmiša, a ako se naknadno uoči još koji, vratit ćemo se u bolnicu'', objavili su iz zagrebačkog skloništa za nezbrinute životinje.

Ulovljene šišmiše
prevezli su na na pregled u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba, a za sve koji strahuju od ovih jedinih letećih sisavaca, ali i one koji ih obožavaju uskoro slijedi Noć šišmiša.

Tajanstveni noćni letači

Međunarodna noć šišmiša bit će održana u zagrebačkom Zoološkom vrtu u subotu 27. kolovoza 2022. od 19 do 22 sata, a kao uvod dobro je znati da su se zbog sve veće urbanizacije i čovjekova utjecaja na prirodna staništa šišmiši prilagodili suživotu s ljudima i danas ih možemo često vidjeti u gradovima i naseljenim mjestima.

Dolaskom toplijih dana, šišmiši se prirodno bude iz stanja mirovanja i izlijeću iz svojih skrovišta, bile to špilje i jame ili potkrovlja i podrumi kuća. Zbog njihove veće aktivnosti, sigurno će biti i češćih susreta s ljudima, ali i češćih potreba za pomoći veterinara.

Ako se susretnete sa zdravim šišmišem, imajte na umu da je svako uznemiravanje i uzimanje šišmiša iz prirode strogo zabranjeno.

Ako naiđete na ozlijeđenog šišmiša, najviše ćete učiniti pozivom prema info centru zagrebačkog zoološkog vrta 01 2008 354 odakle će informacija biti proslijeđena službi hvatača, a svaka jedinka koja treba pomoć veterinara bit će dopremljena u oporavilište u najkraćem mogućem roku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasnost u zraku Najezda šišmiša natjerala vatrogasce na preseljenje: Strahuje se od širenja bjesnoće
Pročitajte i ovo Šišmiši - 2 PUSTILI IH NA BUNDEK Najezda šišmiša u Ministarstvu poljoprivrede! Nakon prve intervencije otkriveno da ih ima još: "Prvi dan ih je bilo 33, a nastavilo se i jučer"

S ovim neobičnim i simpatičnim životinjicama možete se upoznati i u špilji Veternica, u Parku prirode Medvednica, čijim mračnim kanalima gospodare tajanstveni noćni letači – šišmiši. Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. 

Međunarodna noć šišmiša koja će se ove godine održati u Parku prirode Medvednica 27. i 28. kolovoza bit će dobra prilika za podizanje svijesti o važnosti zaštite šišmiša koji imaju veliku važnost u ekosustavu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene