Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zašto Sanader ne ide na Kornat?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutra se navršava godina dana od tragične pogibije 12 vatrogasaca na otoku Kornatu. Razlog njihovog stradavanja još ni danas nije poznat. Obitelji stradalih poručile su da žele istinu. Premijer Sanader i predsjednik Mesić ispričali su se od odlaska na komemoraciju, a umjesto toga na sutrašnju komemoraciju šalju svoje izaslanike.

Premijer Sanader danas je službeno u Vrbovcu, na manifestaciji 'Kaj su jeli naši stari', od kuda je poručio da nije promijenio mišljenje u vezi sutrašnjeg odlaska na Kornat. 

Pročitajte i ovo Frane Lučić na Kornatu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 JOŠ NIJE DOBIO ODŠTETU Prvi privatni posjet Frane Lučića mjestu stradanja 12 vatrogasaca: "Vlast se izruguje mojim ozljedama" Slika nije dostupna 10 godina Kornatske tragedije "Ovoliki požari, onolika vatra i nikome ništa hvala Bogu, a oni su onoliko izgorjeli... Zna se ali nemamo dokaza i ne odustajemo"

Tamo šalje delegaciju na čelu s Jadrankom Kosor, Đurđom Adlešić, Božidarom Kalmetom i Marijanom Benkom. 

Na pitanje kako je uspio naći vremena za pučku manifestaciju u Vrbocu, a za godišnjicu jedne od najvećih tragedija u Hrvatskoj nije, Sanader se naljutio na novinarku i odgovorio protupitanjem: 'Zar želite reći da u Vrbovec nisam trebao doći?'.

Kako su i premijer i predsjednik odbili doći na obilježavanje godišnjice stradavanja vatrogasaca za pretpostaviti je da su željeli izbjeći ponovne optužbe roditelja stradalih mladića koji i dalje žele istinu o tragičnim događajima na otoku Kornatu.

Obitelji poginulih vatrogasaca: 'Ne trebamo odličja, hoćemo istinu'

Obitelji stradalih vatrogasaca odbile su primiti posmrtna odličja i otkazali su komemoraciju nakon što su doznali da se na njoj neće pojaviti državni vrh, odnosno predsjednik i premijer. Ljuti ih i činjenica što su nedolazak saznali samo dan prije održavanja komemoracije u šibenskom Narodnom kazalištu.

>> Obitelji vatrogasaca: Komemoracija je nepotrebna

Obitelji vatrogasaca ipak najviše ljuti činjenica što se ni 365 dana nakon nesreće ne zna pravi razlog pogibije njihovih najmilijih.

'Ne trebamo odličja, hoćemo istinu', poručili su obitelji te dodali da ne shvaćaju kontradiktorna izvješća različitih stručnjaka, komisija i sudskih vještaka. Najprije se govorilo o eruptivnom požaru, a prije nekoliko dana pojavilo se izvješće koje kaže da se na Kornatima dogodio prirodni fenomen. 

Danas je u Tisnom otkrivena spomen-ploča za petoricu vatrogasaca, a sutra će na Kornatu biti središnje obilježavanje tragedije. Služit će se misa zadušnica, a na samom mjestu stradanja zapalit će se svijeće i položiti vijenci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene