Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Godinu dana od kornatske tragedije: Sjećanje na hrabre vatrogasce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kršu na otoku Kornatu, u samo nekoliko sekundi, 30. kolovoza prošle godine život je izgubilo 12 vatrogasaca zarobljenih u uvali smrti. Najmlađem je bilo tek 17 godina. Živi su izgorjeli gaseći goli kornatski kamen.

Iskrcani su usred vatre, bez kapi vode.

'Jedan je vikao da ga stavimo u toplo, da mu je hladno, a onda je na nosilima kada smo ganosili u helikopter, rekao da mu damo morfija, koliko ima, da ne može od bolova', prisjetio se tragedije jedan od spasioca.

Tragedija je izmamila suze cijele države. Obitelji su ostale bez očeva, braće, sinova. Javnost je bila ogorčena i tražila je istinu.

>> Zašto Sanader ne ide na Kornat?

Županijskog vatrogasnog zapovjednika,Dražena Slavicu, država je proglasila 'dežurnim Pedrom'. Nakon gotovo dva mjeseca iza rešetaka, izašao je iz pritvora. No, optužnica protiv njega nikada nije podignuta.

'Sigurno se ne osjećam krivim za teret i djelo koje me se tereti. Odgovornost po hijerarhiji zapovijedanja postoji', izjavio je Dražen Slavica.

Prvi rezultati istrage kornatskog misterija glasili su da je, do sada u nas nezabilježen eruptivni požar koji je prošao kotlinom, usmrtio je gasitelje.

Dva mjeseca poslije dogodio se obrat. Najnoviji nalaz je kazao da je krivac za stradavanje prirodni je fenomen - izgaranje plinske smjese i para u kobnom klancu.

Kontradiktorna izvješća zbunila su i naljutila obitelji stradailh vatrogasaca te u njima pobudila nevjericu. Sumnju obitelji stradalih vatrogasaca da se nešto pokušava prekriti možda odagna jedini preživjeli vatrogasac, Frane Lučić.

Otkrivena spomen ploča

Spomen ploča četvorici vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, koji su poginuli u kornatskoj tragediji, otkrivena je jutros ispred šibenskoga Vatrogasnog doma u povodu prve obljetnice tragedije na otoku Kornatu u kojoj je u gašenju požara poginulo 12 vatrogasaca .

Na ploči su uklesana imena Marinka Kneževića, Dina Klarića, Ivice Marinovića te Ivice Crvelina koji je bio i član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tisno.

Danas na prvu obljetnicu najveće tragedije hrvatskoga vatrogastva otok Kornat posjetit će članovi obitelji poginulih vatrogasaca te izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske i hrvatske Vlade.

Izaslanici Predsjednika Republike su savjetnici Siniša Tatalović i Saša Perković te predstojnica Ureda za informiranje Danijela Barišić, a na čelu izaslanstva hrvatske Vlade je potpredsjednica Jadranka Kosor.

Nakon mise zadušnice, koja će biti služena u 12 sati, članovi obitelji poginulih vatrogasaca te izaslanstva državnoga vrha, kao i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske vatrogasne zajednice te Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i dobrovoljnih vatrogasnih društava Vodice i Tisno, obići će mjesto pogibelji dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog u klancu između brda Meja i Velog vrha iznad uvale Šipnate.

Na mjestu tragedije obitelji i izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće.

Obilazak mjesta nesreće obitelji poginulih vatrogasaca i izaslanstva visokoga državnog vrha završit će oko 16 sati kada je i predviđen i povratak u Šibenik.

Spomen ploče poginulim vatrogascima proteklih dana otkrivene su i u Vodicama te sinoć u Tisnu u znak sjećanja na vatrogasce poginule u kornatskoj tragediji iz tih mjesta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene