442888
442888
442888
442888
442888

HAJDAŠ DONČIĆ O PONUDI HSS-U Otkrio koliko mandata su im dali i koji će resor preuzeti

  • , 10.07.2016., 19:35
  • Autor:
  • komentara

O apetitima u Narodnoj koaliciji u Dnevniku Nove TV govorio je član Izbornog stožera SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

 
 
 
 
Siniša Hajdaš Dončić gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)
Siniša Hajdaš Dončić gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)

Puno se priča da ste puno dali HSS-u, što ste im ponudili?

Ne mogu reći da je to puno, to je jedna fer politička ponuda gdje tražimo da naši partneri u budućoj koaliciji preuzmu i odgovornost, dakle da preuzmu odgovornost za resor poljoprivrede.

Konkretno, koliko izglednih mandata ste im ponudili?

Pet, nemamo tu što skrivati, pet izglednih mandata. Smatramo da naši partneri, osobito partneri koji su prije desetak godina bili naši strateški partneri na lokalnim, odnosno županijskim izborima isto tako i na državnim to i zaslužuju. HSS je upravo ono što je nama bilo potrebno, a to je da ojačamo i resor poljoprivrede i ruralnog razvoja. I da naša koalicija bude jedna prava, narodna koalicija, koalicija iz naroda i za narod.

Formirate li vladu, spominje se dakle ministarstvo poljoprivrede, potpredsjedničko mjesto, državne tvrtke... Jeste li, kako to neki kažu, preskupo platili tu stranku, koja ne bi prešla prag da je išla samostalno?

Ono što je točno, dakle da je to ministarstvo poljoprivrede i vertikala, što je normalno jer mi tražimo da naši koalicijski partneri preuzmu kompletnu odgovornost nad resorom kojim će upravljati, kao i mjesto potpredsjednika Vlade, kao užeg kabineta, što je također normalno. Kako se ne bi događalo ono što se događa danas. Naša odlika, prošle vlade, dakle vlade Zorana Milanovića, je bila da su se sve stvari dogovarale na užem kabinetu, nakon toga je vlada bila samo formalnost. Tako funkcioniraju sve normalne zapadne europske demokracije i zbog toga je važno da predsjednik HSS-a i predsjednik HNS-a budu i potpredsjednici vlade. Zbog lakšeg funkcioniranja i zbog vertikala koje na taj način preuzimaju. Kažem, to je normalno, a oni nisu niti preplaćeni niti potplaćeni. Dobili su jednu fer ponudu, kažem, ministarstvo poljoprivrede i potpredsjednik vlade za, recimo, ruralni razvoj i naravno cijela vertikala. Tu nisu državne tvrtke, nije ono što se u medijima špekulira jer u državnim tvrtkama postoji i CERP i DUUDI koji brinu kroz javni natječaj, kroz uvjete koji su propisani i to je naša obveza prema Europskoj komisiji.

Svjetonazorski ste različiti. Kako ćete svojim biračima objasniti koaliciju sa strankom i što ako dođe do nekakvih problema, recimo s konzervativnijem dijelom HSS-a kad je riječ o pobačaju ili istospolnim zajednicama?

Ja sam pratio istupe Kreše Beljaka. Ja vidim da je gospodin Beljak vrlo otvoren.

On jest, no postoji jedna jaka desna struja u HSS-u.

Ja vam kažem da bi svi trebali pročitati statut HSS-a. Osobito prvi članak gdje je vrlo jasno definirano, dakle te povijesne težnje HSS-a i pitanje religije i pitanje, reći ću spolnosti i rodnosti, zapravo ostavljaju obiteljima da svaka sama odluči o tome, a ne da se nameću neke državne, konzervativne politike. Smatram da tu neće biti nikakvih problema s HSS-om.

Je li moguća suradnja s Mostom i što ako se ponovno postavi uvjet da Milanović ne bude premijer za neku postizbornu suradnju?

O tome tko će biti premijer odlučit će građani Republike Hrvatske, a neće odlučivati MOST. Dakle mi naravno da u Narodnu koaliciju, nakon izbora, pozivamo i sve progresivne stranke u Hrvatskoj, sve progresivne pojedince iz bilo kojih političkih stranaka koji žele s nama imati siguran smjer i sigurnost.

Je li to MOST?

To je poruka i za MOST. Onaj tko je za sigurnost, tko nije za kaos koji je vladao u proteklih šest mjeseci, može se nama priključiti i poslije izbora. Dakle postizborna koalicija, ako će biti potrebno, dakle svima onima kojima je na misli i na pameti dobrobit Hrvatske i jedna sigurnost i jedan siguran smjer.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se