Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Poruka Vlade je da im nismo važni"

U ponoć istječe rok! Učiteljica Gordana o koeficijentima: "Radim 42 godine, a u mirovinu ću otići kao najslabije plaćena među svim državnim i javnim službama"

Aktualno Galerija Sindikati - 1 Sindikati - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sindikati - 2 Sindikati - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sindikati - 3 Sindikati - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sindikati - 4 Galerija 1/4 >>
Sindikatima zaposlenih u državnim i javnim službama u ponoć istječe rok za prijedloge i prigovore na koeficijente plaća koje je predložila Vlada unutar najavljene reforme, no neki već najavjuju prosvjede.

Sindikatima zaposlenih u državnim i javnim službama istječe rok: ako imaju ikakve prigovore vezano za koeficijente o kojima će u idućim godinama ovisiti njihove plaće, do ponoći to moraju poslati Vladi.

I dok zadovoljni sindikati šute i čekaju, nezadovoljni za sutra najavljuju prosvjede, koji su za Vladu politički motivirani.

Cijeli svoj profesionalni život Gordana provodi sa učenicima. U produljenom boravku rješava s njima zadaće, pazi na njih, sudjeluje u njihovu odgoju.

Radimo ručne radove, pletemo, radimo origami, crtamo, slikamo, pedagoške radionice provodimo, sadimo, sijemo...

To radi zato što to voli, a adekvatno plaćena, kaže, nikad nije bila.

"Radim 42 godine, ovo mi je posljednja godina, a u mirovinu ću otići kao najslabije plaćena među svim državnim i javnim službama. Ovi koeficijenti su jasna poruka meni i svim obrazovnim djelatnicima: niste nam baš tako važni", smatra učiteljica Gordana Kovač Bluha.

U tom stavu nije usamljena. Sindikati u prosvjeti i visokom obrazovanju vjeruju da su jako potcijenjeni, te će nakon što pošalju Vladi svoje opaske o koeficijentima za svaki slučaj na prosvjedu s Markova trga podebljati poruku.

"Mi nismo zadovoljni zato što je obrazovanje opet pozicionirano na začelju, zato što su radnici koji rade u školama, osnovnim, srednjim, stavljeni u drugorazredni položaj u odnosu na slična ili ista radna mjesta u drugim javnim službama", rekao je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Njima, ali i drugim sindikatima, premijer sa sjednice Vlade poručuje da plaće rastu, a zahvaljujući reformi i novim koeficijentima će rasti još više.

"Prosjek rasta plaće za srednju stručnu spremu je takav da će plaće neto biti veće za 54 posto /blic/ za višu stručnu spremu prosječno rast od 43 posto, za visoku stručnu spremu 28 posto", rekao je premijer Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Reakcija na predsjednika "To je protuustavni napad": Vlada odgovorila Milanoviću, tvrde da Plenković nije mogao tražiti provjeru Turudića

No upravo visoka stručna sprema nije zadovoljna.

"Je li primjereno da osoba u naponu snage na Institutu Ruđer Bošković, znanstvenik sa doktoratom koji iza sebe ima respektabilnu karijeru i znanstvene radove, ima satnicu kao i keramičar? Uza sve dužno poštovanje keramičaru? Jesu li to međuodnosi na koje bi ovo društvo trebalo pristati?", pita se Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Stoga šalju ministarstvu dokument od 20 stranica, s prijedlogom svih intervencija u koeficijente, ali također u petak stižu na Markov trg, a iz Vlade tvrde da prosvjedi koji se održavaju dok dijalog još traje mogu biti samo politički motivirani.

"Postoje neki sindikalni čelnici koji su sami i u intervjuima javno rekli da kane svoje sindikalno djelovanje zamijeniti stranačkima" izjavio je Radovan Fuchs te ptovrdio da pritom misli na Vilima Ribića.  

S time se slaže i ministar rada, čije je ministarstvo dosad zaprimilo svega četiri očitovanja sindikata na tekst uredbe o koeficijentima.

"Ogromna većina, izuzev dva sindikata, koji imaju daleko najmanje članova od svih onih koji zastupaju javne sindikate su za stolom. Definiramo, dostavljamo mišljenje, analiziramo...", tvrdi ministar Piletić.

I upravo iz tog razloga većina sindikata danas nije imala komentara. Čekaju prvo da vide što će vlada napraviti s njihovim prijedlozima.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene