Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propali pregovori

Sindikati odbili Vladin prijedlog o rastu plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi završili su neuspješno nakon što su sindikati odbili Vladin prijedlog o rastu plaća u 2009. za 3,5 posto. U petak će Vlada donijeti konačnu odluku ili će popustiti zahtejvima sindikata ili će raskinuti kolektivni ugovor, a ako ga raskinu sindikati prijete štrajkom.

Iako je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila novinarima kako se nada da će se sindikati predomisliti do petka, kada će Vlada zauzeti konačno stajalište u vezi plaća, sindikalni čelnici ustvrdili su da je odbijanje Vladina prijedloga njihova konačna odluka.

Pročitajte i ovo Banski dvori Glas građana Hoće li nova Vlada trajati puni mandat? Građani imaju prilično jasnu procjenu Vilim Ribić slijedi mirenje ili prosvjedi Sindikati odbili Vladinu ponudu: "Neprihvatljiva je. To je mizerno u odnosu na veliki rast cijena"

Član Ekonomskog vijeća dr. Željko Lovrinčević rekao je da novi Vladin prijedlog osigurava zaposlenima u prosvjeti i znanosti rast plaća od ukupno šest posto tijekom 2009., a ostalim javnim i državnim službenicima za 3,5 posto. 

>> Sindikati na sastanak s Vladom bez zajedničkog stava

>> Vlada i sindikati bez dogovora o plaćama

>> U očekivanju štrajka?

To znači da bi prosvjeti i znanosti realni standard rastao za 1,5 posto, a ostali bi pratili rast inflacije, što su puno bolji uvjeti nego u gospodarstvu, ocijenio je Lovrinčević.

Vlada treba na sjednici u petak odlučiti hoće li poštivati sporazum o plaćama koji javnim i državnim službenicima jamči rast plaća od 1. siječnja 2009. za šest posto ili će ga raskinuti.

U slučaju raskida sporazuma plaće bi porasle samo za vrijeme tromjesečnog otkaznog roka, a potom bi pale za šest posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene