Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava se nastavlja...

Vlada i sindikati bez dogovora o plaćama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i sindikati javnih i državnih službi niti na današnjem sastanku nisu postigli dogovor u vezi Vladina prijedloga o zamrzavanju plaća, pa će pregovore nastaviti u ponedjeljak kada će Vlada dati konačan odgovor na protuprijedloge sindikata.

'Vlada će sindikatima odgovoriti nakon što napravi izračune i projekcije na temelju njihovih prijedloga', rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor novinarima nakon sastanka s predstavnicima 15 sindikata javnih i državnih službi.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni" Učitelj Gost Dnevnika Radovan Fuchs Rastu plaće, sindikati nezadovoljni: "Postoji mogućnost štrajka, sve opcije su otvorene"

Sindikalci su odbili Vladin prijedlog da se zbog financijske krize plaće zamrznu na šest mjeseci te od 1. srpnja porastu za tri posto, a da se u rujnu započnu pregovori o plaćama u iduće tri godine.

>> Sindikati odbili Vladin prijedlog o rastu plaća za tri posto

Pritom su ponudili različite protuprijedloge - Matica hrvatskih sindikata prihvatila bi šestomjesečno zamrzavanje ako bi plaće od 1. srpnja porasle šest posto te se potom postigao dogovor o cijeni rada tako da javnim i državnim službenicima u iduće tri godine plaće porastu za još devet posto, kako bi stigle plaće u privredi.

Sindikat državnih službenika i namještenika predlaže rast plaća za šest posto od 1. siječnja, te nakon šest mjeseci njihov vezanje za kretanje prosječne bruto plaće u Hrvatskoj.

Sindikati zdravstva, policije i kulture traže da se poštuje potpisani sporazum koji jamči rast plaća od Nove godine za šest posto.

Na sastanku je potvrđeno da se dodatak od dva posto za prosvjetu i znanost neće dirati, bez obzira kako završe pregovori. Radi se o 71.000 zaposlenih za koje treba mjesečno izdvojiti 15 milijuna kuna.

Kosor je ocijenila kako Vlada ne može prihvatiti nerealne zahtjeve zbog kojih bi se sredstva za plaće morala još povećati, a nije željela kalkulirati o tome hoće li Vlada otkazati sporazum i kolektivne ugovore kako bi ostvarila proračun bez deficita.

Različiti prijedlozi, kao i odluka nekih sindikata da članstvo mora na referendumu potvrditi svaki eventualni dogovor stvara nam dodatne poteškoće, kazala je.

No, dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je da će se sindikati bez problema međusobno dogovoriti nakon što se Vlada očituje.

Na današnjem sastanku razgovaralo se i o najavama iz nekih jedinica lokalne uprave i samouprave da će, unatoč drugačijem prijedlogu Vlade, povećati plaće svojim zaposlenicima.

Kosor je podsjetila da je Vlada ponudila Sporazum o socijalnom partnerstvu u novim okolnostima kojim bi se reguliralo i pitanje plaća lokalnih službenika, no to nije prihvaćeno pa 'smo zato tu gdje jesmo'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene