Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamrzavanje plaća u javnim službama

Sindikati na sastanak s Vladom bez zajedničkog stava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati javnih i državnih službi nisu usuglasili stajališta u vezi Vladina prijedloga za zamrzavanje plaća, tako da na sutrašnje pregovore u Banskim dvorima neće doći s jedinstvenim prijedlogom.

Umjesto zajedničkog stajališta, što im je preporučilo Ekonomsko vijeće na prošlotjednoj sjednici, predstavnici 15 sindikata javnih i državnih službi ostali su na svojim dosadašnjim prijedlozima.

Pročitajte i ovo Radnici Varteksa najavili štrajk 6. svibnja u 6 Radnici poznate tvornice najavili štrajk: "Trajat će dok se plaće ne isplate" Ilustracija Rezultati ankete Pogledajte koliko su Hrvati zadovoljni svojim mjesečnim primanjima: Rezultati ankete Dnevnika Nove TV

Nećemo nasjesti na Vladino 'prebacivanje loptice' kojim se odgovornost za rješavanje krize pokušava prebaciti na sindikate, već očekujemo da se Vlada na sutrašnjem sastanku očituje o našim prijedlozima, izjavio je nakon višesatnog sastanka dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. 

>> Vlada i sindikati bez dogovora o plaćama

>> U očekivanju štrajka?

>> Sindikati odbili Vladin prijedlog o rastu plaća za tri posto

Sindikati i dalje odbijaju Vladin prijedlog po kojem bi se plaće zaposlenih u javnim i državnim službama zamrznule na šest mjeseci, a u drugoj polovici 2009. bi porasle za tri posto.

Vlada također predlaže da u rujnu započnu pregovori o plaćama za javne i državne službenike u 2010., 2011. i 2012. godini.

Dio sindikata, ponajviše iz zdravstva, traži da se dosljedno poštuju sporazum o plaćama i kolektivni ugovori kojima je zajamčen rast plaća od 1. siječnja za šest posto.

Sindikat državnih službenika i namještenika predlaže rast plaća od 1. siječnja za šest posto te usklađivanje plaća javnih i državnih službenika s plaćama u privredi u drugoj polovici godine.

Sindikati prosvjete i znanosti pristali bi na šestomjesečno zamrzavanje plaća, ali zato uz rast od šest posto nakon 1. srpnja traže i ugovaranje cijene rada kojom bi u iduće tri godine plaće u javnim i državnim službama rasle za devet posto, kako bi stigle plaće u privredi.

Sindikalni čelnici očekuju da se predstavnici Vlade na sutrašnjem sastanku očituju o tim prijedlozima, a Ekonomsko vijeće trebalo bi svoje mišljenje dati na sastanku zakazanom za petak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene