Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema referenduma o ZOR-u

Sindikati: Sud poručio građanima da su bedaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon odluke Ustavnog suda o neraspisivanju referenduma o ZOR-u, sindikati razmišljaju o generalnom štrajku.

Sindikati razmatraju široku lepezu akcija kojima će reagirati na odluku Ustavnog suda. Generalni štrajk, referendum, peticije za izvanredne izbore dio su sredstava kojima se sindikati namjeravaju boriti. 'Vrijeme je da građani uzmu češalj u svoje ruke', poručio je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

Predstavnici sindikalnih središnjica objašnjavaju kako za njih odluka Ustavnog suda nije obvezujuća te pozivaju Sabor da ipak raspiše referendum. Neobavezno o referendumu, sindikalisti kažu kako je u državi iznimno loša situacija te stoga na razini njihovim članstava po tvrtkama diljem zemlje radnici kreću s izjašnjavanjima jesu li za masovne demonstracije i štrajkove.

>> Ustavni sud: Nema referenduma o ZOR-u

>> 'Odluka će imati dalekosežne posljedice'

Sindikati su spremni 'tući se za demokraciju' organiziranjem industrijskih i građanskih akcija, istaknuli su čelnici sindikalnih središnjica na današnjoj konferenciji za novinare. Ustavni sud je svojom odlukom pokazao da radi kao 'krojačnica po mjeri', a pred sindikatima je zadatak obrane demokracije, jer je to postao problem koji nadilazi pitanje ZOR-a i kolektivnih ugovora, ustvrdio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

U slučaju većinske potpore zaposlenih, sindikati su spremni organizirati opći štrajk koji, međutim, ne bi bio vezan samo uz pitanje referenduma već prvenstveno za teško stanje hrvatskog radništva, odnosno zbog sve gore situacije s isplatom plaća, pravom na rad i sl. Sindikalni čelnici ogorčeni su i optužbama ustavnih sudaca da 'ruše ustavni poredak' te ističu da poredak ruši u prvom redu onaj koji narušava vjerodostojnost državnih institucija.

Podsjetili na niz spornih odluka Ustavnog suda

Povjerenje građana u Ustavni sud ne ovisi o nas pet sindikalnih čelnika, naglašava Vilim Ribić dodajući kako je napadom na sindikalce Ustavni sud zapravo poručio građanima 'da su bedaci'. Prosvjedi su ustavno pravo građana koji će sami odlučiti hoće li izaći na demonstracije, a ne predsjednici sindikalnih središnjica, poručuje Ribić. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević ponovno je najavio da će njegova središnjica predložiti promjene Ustava i zakona kojima bi se ukinuo Ustavni sud, jer je on svojim dosadašnjim djelovanjem 'potvrdio da treba samo politici'.

Matijašević je pritom podsjetio na niz, po njemu, spornih odluka Ustavnog suda, od otezanja s donošenjem odluke o povratu mirovina do potvrde tzv. harača, odnosno kriznog poreza.

Podsjetimo, Ustavni sud jednoglasnom je odlukom odlučio da nema zakonske osnove za raspisivanjem referenduma o Zakonu o radu. Također je odlučeno da se u narednih godinu dana u proceduru ne smije uputiti zakonski prijedlog koji bi bio suprotan potvrdnom odgovoru na predloženo referendumsko pitanje, osim ako se o tom prijedlogu prethodno ne provede referendum.

Mislite li da je odluka Ustavnog suda o referendumu politički diktirana?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene