Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima mjesta za 1000 radnika

Sindikat protiv otkaza u Đ. Đakoviću - nisu radnici višak nego menadžeri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikati (SMH-IS) protiv je novih otkaza u Đuri Đakoviću, te tvrdi kako u tvrtki ima mjesta za 1.000 radnika, a da Uprava planira ostaviti 800 radniak.

"U Holdingu Đuro Đaković nema viška radnika, ima manjka posla, to je poruka koju upućujemo javnosti, hrvatskoj Vladi i koju smo uputili jučer Upravi na čelu s Tomislavom Mazalom. Ako ima viška to su menadžeri koji su radili na prodaji", rekao je Antun Štivić, podpredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske- Industrijski sindikati na današnjoj konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu, vezano za neke najave o otpuštanju više od 200 radnika u Holdingu Đuro Đaković do kraja godine.

Pročitajte i ovo Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar" Ilustracija U tijeku su razgovori Najmanje 100 tenkova moglo bi uskoro stići u Slavonski Brod

"Ne pristajemo na otpuštanje radnika koji su svojim radom i mukom čuvali ovu tvrtku od rata do danas, da bi generacije iza nas mogle raditi", istaknuo je Štivić.

Sindikalci kažu da su mogući višak i oni koji su politički zaposleni dolaskom aktualne koalicijske vlasti.

"Mi tvrdimo da ima dovoljno posla za 1.000 radnika koji rade. Za manjak posla odgovorni su menadžeri u upravi", kazao je Štivić.

FOTO U Sl. Brodu će se proizvoditi najmodernije i najnovije lokomotive!

U sindikatu podsjećaju da je već sredinom godine započeo proces smanjenja broja radnika odlascima u mirovinu, ali da je isto tako potrebna generacijska smjena, jer je prosječna dob zaposlenih u Holdingu Đuro Đaković 56 godina.

Štivić je ustvrdio da će otkazi na red doći nakon dokapitalizacije kada bi se trebala promijeniti i vlasnička struktura.

"Tada će vjerojatno doći i do promjene Nadzornog odbora i Uprave koje će postaviti novi vlasnik. Ključna je stvar dokapitalizacija i dolazak nove uprave s kojom ćemo razgovarati o ovoj temi. I dalje tvrdimo da nema viška radnika. Po političkoj liniji zaposleno je 60-tak radnika i kad dodamo ovih 60-tak koji odlaze u mirovinu, ostaje oko 1.000 radnika. U svibnju smo bili i kod ministra Vrdoljaka koji je obećao da neće biti otpuštanja do kraja godine. U slučaju da se priča počne odvijati brže, reagirati ćemo prema ministru", kaže A.Štivić.

Prema najavi Tomislava Mazala od prije tjedan dana, u Holdingu Đuro Đaković nakon procesa restrukturiranja trebalo bi ostati oko 800 radnika.

Na konferenciji za novinare Mazal je najavio kako će višak biti otpušten do kraja godine, a još 117 radnika bit će izdvojeno u zasebnu elektromontažersku tvrtku, koja će biti privatizirana kroz prodaju dionica radnicima ili pronalazak strateškog partnera.

Mato Stanković, pravni zastupnik sindikata kaže kako procjenjuju da je istup Uprave bio s ciljem poticanja interesa potencijalnih ulagača.

"Nakon ove najave ljudi su se uplašili, ali neće sve to tako brzo ići", zaključio je Stanković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene