Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijanje registracije

Sindikat nezaposlenih tuži Republiku Hrvatsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat nezaposlenih Hrvatske podnio je tužbu Upravnom sudu protiv Republike Hrvatske, Ministarstva rada i mirovinskog sustava zbog odbijanja registracije.

Predsjednica Sindikata, Zlatana Perković pojasnila je da je registracija odbijena zbog, kako tvrdi, navodne kontradiktornosti, budući da u nazivu imaju termin nezaposleni, pa u Ministarstvu tvrde da se trebaju registrirati kao udruga, a što sindikatu ne odgovara, jer bi time bio minoriziran.

Pročitajte i ovo Ilustracija mogli bi imati problema Zadnji je dan: Tisuće građana ostat će bez zdravstvenog osiguranja ako se ne jave u HZZO Slika nije dostupna Objavljeni službeni podaci HZZ objavio podatke za prosinac: Imamo manje nezaposlenih nego prije godinu dana, ali je broj i dalje visok

>> Alarmantno stanje: Trećina nezaposlenih su mladi bez dana iskustva

Spremni su se za pomoć obratiti i ustanovama koje djeluju i izvan Republike Hrvatske i štite ljudska prava, kako bi se taj problem riješio na primjeren način, rekla je Perković.

Želi li Vlada da Hrvatska pristupi Europskoj uniji, trebala bi štititi ljudska prava i omogućiti registraciju sindikata nezaposlenih, jer postoje i djeluju u mnogim državama, ustvrdila je.

Perković je upitala Vladu gdje je završio novac iz pretpristupnih fondova EU i zašto njime nije pokrenula gospodarstvo i potaknula rast zaposlenosti. Možda bi nezaposleni, njih više od 300.000, kod izgradnje mosta, na koji Vlada želi potrošiti novac, trebalo doći i skočiti s njega i nestati, pa da se riješi problem nezaposlenosti. Nadam se da će Vlada reagirati, budući su nezaposleni na ulici, bespomoćni i bez ikakvih prava, apelirala je Perković.

Odgovarajući na novinarski upit, pojasnila je da bi kao sindikat imali pravo pristupa na pregovore o kolektivnim ugovorima i svega što se tiče sindikata te dodala kako već vidimo da se Vlada rješava mnogih sindikata u Hrvatskoj, a to je ono, naglasila je, što ne žele.

'Nezaposlenih je više od 300.000 i imamo pravo na Sindikat nezaposlenih i želimo da nam to Vlada omogući', poručila je Perković. Ustvrdila da se mnogi nezaposleni ne nalaze u evidenciji Zavoda za zapošljavanje te je njihov broj daleko veći, oko 500.000 osoba. Navela je da imaju potporu Demokratske stranke žena, Udruge dužnika i Stranke zelenih Hrvatske.

Predsjednik Savjeta Sindikata nezaposlenih Hrvatske Zahir Kurbašić najavio je da će se obratiti svim međunarodnim organizacijama i parlamentima europskih zemalja, da ne ratificiraju pristupni ugovor sve dok Hrvatska ne postane istinski demokratska zemlja.

Nadamo se da će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ozbiljno shvatiti situaciju, jer rastući problem nezaposlenosti vladajuća koalicija ne rješava dovoljno učinkovito, kazao je Zahirović. Sindikat nezaposlenih, dodao je, broji oko 5.000 članova i svakodnevno pristupaju novi, a podružnice po cijeloj Hrvatskoj čekaju registraciju. Konferenciji je nazočilo i nekoliko radnica tvrtke Kamensko. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene