Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbrojniji sindikat

Sindikat ne podupire najavljeni štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samostalni sindikat zaposlenika riječke luke ne podupire štrajk koji je prije nekoliko dana najavio Nezavisni sindikat zaposlenika u riječkoj luci, nezadovoljan što Uprava Luke Rijeke nije pristala na njihov zahtjev o povećanju plaća za 6 posto, kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik SSZRL Roberto Zubčić.

Zubčić smatra da je sada najvažnije zadržati sva radna mjesta, uključujući i radna mjesta 70-ak osoba koje rade na određeno vrijeme, jer je, kako je rekao, poslodavac već najavio da će, ako bude prisiljen povećati plaću, otpuštati radnike. Rekao je da je SSZRL, koji od ukupno tri lučka sindikata ima najviše članova, još prošle godine pokrenuo inicijativu da se plaće usklade s Zakonom o minimalnoj plaći.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Slika nije dostupna SSSH traži financijsku potporu za najsiromašnije građane

Uprava Luke načelno je priznala minimalnu plaću od 2748 kuna, ali ju ne primjenjuje u obračunu, pa je sindikat ostavio mogućnost da zaposlenici samostalno ili putem sindikalnog odvjetnika pokrenu sudski spor u kojemu mogu tražiti usklađivanje plaća od kolovoza, čime je moguće ostvariti povećanje od 21 posto. No, NSZRL je smatrao takvu mogućnost povećanja plaća neosnovanom, pa su samostalno započeli pregovore s Upravom, koji nisu uspjeli, i najavili su štrajk, rekao je Zubčić.

SSZRL će organizirati sljedećeg tjedna sastanak triju lučkih sindikata, predstavnika Uprave i radnika u Nadzornom odboru na kojemu će se nastojati naći prihvatljivo rješenje za povećanje plaća i za odgodu ili odustajanje od štrajka. Ako NSZRL ustraje u organiziranju štrajka, SSZRL će anketirati svoje članstvo, a ako ih se njih više od 50 posto izjasni da žele, započet će pripreme za štrajk. Ako se, pak, članovi SSZRL ne izjasne za štrajk, taj sindikat će se aktivno suprotstaviti štrajku, rekao je Zubčić.

SSZRL je najavio prije nekoliko dana pokretanje incijative da se radnicima Luke omogući da sudjeluju u 'dodatnoj' privatizaciji Luke, odnosno da po povlaštenim uvjetima kupe još dionica poduzeća, koje je prošle godine dokapitalizirano. Naime, prošle godine je Luci vraćen skladišni prostor na Škrljevu, koji je od sredine 90-tih bio upisan kao pomorsko dobro, pa je temeljni kapital Luke povećan za vrijednost tog zemljišta, za 294 milijuna kuna, i izdane su dodatne dionice u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene