Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SSSH traži financijsku potporu za najsiromašnije građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez samostalnih sindikata Hrvatske traži da Vlada omogući građanima s najnižim primanjima ili bez primanja isplatu jednokratne financijske potpore jer u prosincu, mjesecu ispunjenom blagdanima, neki neće imati sredstava ni za najosnovniju prehranu, tvrde u SSSH.

Rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda počeo se ostvarivati poskupljenjem cijena ulja i jaja, a od 1. prosinca slijedi i drastično poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda, upozorava SSSH.

Pročitajte i ovo Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti

Svi ti proizvodi su cjenovno neelastični, jer s njihovim
poskupljenjem potražnja neće opadati, a građani su prisiljeni kupovati ih ako se žele prehraniti.

U susjednim zemljama, koje su pod istim udarom globalnoga rasta cijena goriva, s vrlo sličnim teritorijalnim i klimatskim uvjetima i manjom poljoprivrednom proizvodnjom, svi ti proizvodi prodaju se po znatno nižim cijenama nego u Hrvatskoj.

Hrvatskim građanima stoga ne preostaje ništa drugo osim ponovnog pripremanja velikih plastičnih vreća i odlaska autobusima ili autima u kupovinu namirnica u BiH, Mađarsku ili Sloveniju. No, i to je opcija za one sa srednje dubokim džepovima, jer ni cijena putovanja u susjedne zemlje nije besplatna.

Oko milijun radnika dobit će božićnicu ili neki oblik božićnice kroz bonove i sl., što će im samo jednokratno olakšati novi cjenovni udar, no više od 400.000 radnika ni ove godine neće dobiti božićnicu, napominje SSSH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene