Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objasnili ima pravila

Sindikalisti dijelili sabornicima 'šalabahtere' o referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici sindikalnih središnjica koje su prikupile više od 717.000 potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu pred Hrvatskim saborom su dijelili letke zastupnicima u kojima ističu da Sabor mora raspisati referendum ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača.

Tražimo od zastupnika da poslušaju volju hrvatskih građana i donesu odluku o raspisivanju referenduma, izjavio je novinarima koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević. Nadamo se da će saborski zastupnici, bez obzira na volju svojih partija, prilikom odlučivanja respektirati hrvatski Ustav, kazao je Matijašević. U letku se podsjeća na čl. 86. Ustava koji određuje da će Hrvatski sabor 'raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača u RH'.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

To je svojevrstan šalabahter za zastupnike, jer se čini da je dio njih zaboravio što piše u Ustavu, pa smo ih odlučili na to podsjetiti, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav odlučio je glasovima vladajuće većine da Ustavni sud odluči o sadržaju referendumskog pitanja te potrebi održanja referenduma nakon što je Vlada povukla iz saborske procedure prijedlog izmjena ZOR-a.

>> Referendum ili ne: Odbor za Ustav prebacio 'muku' Ustavnom sudu

Sindikati smatraju takvu odluku neprihvatljivom i tvrde da Sabor mora donijeti odluku o referendumu, a ocjena njegove ustavnosti nije potrebna, pa stoga ni prebacivanje odgovornosti sa zakonodavne na sudsku vlast.(Hina)

Jeste li potpisali peticiju za referendum?

  • Da
  • Nisam, ali budem
  • Nisam
  • Ne dolazi u obzir

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene