Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo Luki Bebiću

Sever traži manji broj birača potreba za raspisivanje referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever uputio je danas pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću kojim predlaže da se izmijeni članak 86. stavak 3 Ustava kojim bi se smanjio potreban broj potpisa birača za raspisivanje referenduma.

Predlaže da umjesto dosadašnjih 10 posto to bude 2,5 posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Na taj način, smatra Sever, omogućila bi se učinkovitija građanska participacija u zakonodavnoj vlasti, a posredstvom koje bi se naglasilo opredjeljenje za demokraciju.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore Slika nije dostupna Počela rasprava Nacrt ustavnih promjena uvršten u dnevni red Sabora

Sever podsjeća da se u proteklih 20 godina gotovo niti jednom nisu ispunila građanska traženja, jer se pokazalo da je gotovo nemoguće u zadanom roku doći do traženog broja potpisa.

Ustavom Republike Hrvatske je propisano kako Hrvatski sabor može raspisati referendum o prijedlogu za promjenu Ustava, o prijedlogu zakona ili o drugom pitanju iz svog djelokruga, te kako predsjednik Republike može na prijedlog Vlade raspisati referendum o prijedlogu promjene Ustava ili o drugom pitanju za koje drži da je važno za neovisnost, jedinstvenost i opstojnost Republike Hrvatske. Stoji to u pismu koje je Sever uputio predsjedniku Sabora Luki Bebiću te dostavio na znanje i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i premijerki Jadranki Kosor. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene