Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S druge strane...

Sever: Najveći dio mjera EK apsolutno prihvatljiv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sever je neprihvatljivim označio pritisak na mirovinski sustav gdje se traže ubrzane promjene.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever danas da je prihvatljivim ocijenio najveći dio mjera Europske komisije za smanjenje hrvatskog prekomjernog proračunskog deficita, a koje se tiču potrebe povećane naplate poreza, poboljšanja fiskalne discipline, smanjenja birokratskih prepreka i parafiskalnih nameta te neporeznih davanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Uskršnji stol sindikalni izračun Koliko će se trošiti za Uskrs: "Najjeftinija uskršnja košarica 116 eura, a najskuplja 395 eura"

S druge strane, Sever je neprihvatljivim označio pritisak na mirovinski sustav gdje se traže ubrzane promjene te izjednačavanje žena i muškaraca za odlazak u mirovinu, kao i dob od 67 godina za odlazak u mirovinu.

Nisu mu prihvatljive ni preporuke oko tržišta rada, iako, istaknuo je, daju nešto dulji rok no što je dao resorni ministar rada Mirando Mrsić. 'Kao ni petljanje po mjerama koje, sasvim sigurno, nemaju nikakve izravne veze za izlazak iz prekomjernog deficita, niti će nešto značajnije pomaknuti', rekao je Sever.

Objavljene preporuke Europske komisije za Hrvatsku: Evo što nas očekuje!

Pogrešnom smatra i konstataciju da će se time Hrvatska izjednačiti s drugim europskim zemljama, s obzirom da pojedinačno, kazao je, dobar dio zemalja ima bitno povoljnije uvjete u tim segmentima koje se sada u Hrvatskoj žele mijenjati.

'Njihova je primjedba da prevelik broj ljudi prerano odlazi u mirovinu te da i tu nešto treba napraviti, iako je jasno da je to posljedica otpuštanja s posla kao viškova zaposlenika. Njihove su preporuke malo proturječne jer s jedne strane traže penaliziranje ranijeg odlaska u mirovinu, a s druge da treba stvoriti uvjete za zapošljavanje mladih', istaknuo je Sever.

Grčić: Mišljenje EK je objektivno i realno, uvažava napore koje čini Vlada

Europska komisija zaključila je u ponedjeljak da je Hrvatska poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog deficita u 2014., pa smatra da Postupak prekomjernog deficita (EDP) treba staviti u mirovanje, no da će u 2015. biti potrebne dodatne prilagodbe.

Hrvatskoj Komisija preporuča da u potpunosti provede proračunske mjere za ovu godinu te pojača proračunsku strategiju i dodatno konkretizira najavljene mjere za 2015. i 2016. godinu.

Među ostalim, od Hrvatske traži i da ubrza planirano pomicanje dobi za odlazak u mirovinu za žene i muškarce na 67 godina, da provede drugu fazu reforme tržišta rada, razmotri porezni i socijalni sustav i predstavi akcijski plan za poboljšanje ponovnog uvođenja u svijet rada neaktivnih i nezaposlenih osoba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene