Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaboravljene

Pola godine od stečaja radnice Orljave bezuspješno traže pomoć: ''Morat će otvoriti pučku kuhinju, bit će nas puno''

Aktualno Galerija Radnice Orljave - 3 Radnice Orljave - 3 Foto: DNEVNIK.hr Radnice Orljave - 2 Radnice Orljave - 2 Foto: DNEVNIK.hr Radnice Orljave - 1 Radnice Orljave - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 MIrela Bonić Galerija 1/4 >>
Prošlo je šest mjeseci otkako je požeška Orljava otišla u stečaj. Na burzi su završile 172 radnice, a svaki mjesec okupljaju se pred prodavaonicom kako bi upozorile da im većinski vlasnik - država, nije pomogla.

Proizvodnja nije nastavljena, niti je pronađen strateški partner. Nisu dobile ni zakonom zajamčene otpremnine. Tri minimalne plaće isplatila im je Agencija za osiguranje radničkih tražbina. Od države i njemačkog partnera, za kojeg su šivale radnice Orljave, traže da im osiguraju i preostalih pet koje se po zakonu isplaćuju iz stečajne mase, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

''Te otpremnine su minimalci. Znači pet minimalnih plaća. Nisu nikakve plaće od ministara, od saborskih zastupnika. To su plaće od nas malih radnika, to je malo, ali nama jako puno vrijedno'', rekla je bivša sindikalna povjerenica Mirela Bonić.

''Ako nemaju novaca nek prodaju slobodno jedan rabljeni njihov auto, isplatit će svih nas 172 radnika. Oni sebi bez stida i bez srama uzmu još 6 plus 6, a mi ostajemo bez ovih svojih zakonskih 23.000'', ističe bivša radnica Orljave Mirjana Pavić.

Radnice sada žive od 1700 kuna naknade sa zavoda. Neke su otišle u Austriju. ''Do čega me dovelo da sam u mojoj 61. godini spakovala kofer i otišla bit njegovateljica'', priznaje bivša radnica Lucija Kljajić.

Pročitajte i ovo Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Propast uz radničke suze Kutija u rukama i otkaz. Tako iz zadnje u nizu propalih tvrtki odlazi 170 radnica: "To je moja otpremnina za 28 godina staža"

Pročitajte i ovo Mirela Obradović Ključ u bravu, radnici na burzu Emotivna ispovijest radnice tvornice koja se gasi zbog nemara države: ''Nismo očekivali ovakav kraj. Jako su zakasnili i to ću odgovorno reći - bar deset godina''

Ministarstvu državne imovine uputili smo upit. Pitali smo ih hoće li pomoći radnicama doći do ostale otpremnine, te što je s ranije najavljivanim potencijalnim partnerima. Odgovorili su da nisu nadležni za ta pitanja. Odgovor nismo dobili ni iz CERP-a.

Još u listopadu, ministar Darko Horvat je govorio da dogovaraju ulazak u strateško partnerstvo s tvrtkom Hemko iz Slavonskog Broda. ''I usudit ću se reći da smo blizu ulaska'', rekao je svojevremeno Horvat. Pomaka nema.

''Još nam sad naša država želi oporezovati tako da smo mi prisiljeni vratit se natrag u pučku kuhinju. Ne znam imamo li je, ali to će se morati otvoriti u Požegi, bit će nas u pučkoj kuhinji puno'', zaključila je Pavić.


Više o Orljavi pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene