Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Naša šarena štorija"

Gay Pride prošao bez incidenata, Split položio test tolerancije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovogodišnji Gay Pride u Splitu održao se pod motom "Naša šarena storija"

U Splitu se održao sedmi po redu Gay Pride. Okupljanje je počelo u Đardinu, a Splitom je prošetalo oko 250 sudionika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udarali ljude i palili zastavu DORH objavio detalje brutalnog napada nakon Povorke ponosa: Trojici napadača određen istražni zatvor, djevojka koja je udarila novinarku ostaje na slobodi Slika nije dostupna Objavljeni detalji Napadače na Zagreb Pride terete za zločin iz mržnje: Palili su zastavu i udarali sudionike. Policija ih fizički razdvajala

Kako javlja reporter Nove TV Šime Vičević, Pride je prošao bez incidenata.

"Čini se da je Split položio test tolerancije. Povorka je cijelo vrijeme bila pod jakom policijskom pratnjom. Bilo je tu ponekih prijekih pogleda i ružnih riječi, ali nisu zabiježeni veći incidenti", izvijestio je Vičević.

Ovogodišnji Pride održao se pod motom "Naša šarena štorija", a sve su pratile jake policijske snage.

Povorka je splitskim ulicama krenula u 18 sati, preko rive do pjace, gdje su sudionici razviti zastavu duginih boja i vratili se u Đardin, gdje će zabava trajati do večernjih sati. 

U povorci ne sudjeluje splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je već  prilikom primopredaje rekao da neće doći.

Sudionicima Gay Pridea zato su se priključile predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak te SDP-ova Aida Batarelo. Kerumov HGS poslao je izaslanika Davora Grčića.

"Mi se uključujemo u povorku i podržavamo sve naše sugrađane koji se osjećaju drugačije, napušteno i izolirano. Poručujemo im kako nisu sami. Borimo se da izgradimo tolerantno društvo. Svake godine nam ide sve bolje, ali imamo još puno posla dok Hrvatska postane moderna i tolerantna država. Split još mora puno raditi da postane grad tolerancije, ali ide na bolje. Ova povorka svake je godine sve prihvatljivija našim sugrađanima", kazala je Puljak.

Batarelo je kazala kako vjeruje de će splitski Pride proći bez incidenata.

"Podržavamo sve one koji se bore protiv netolerancije. Ovo je poziv na toleranciju te grada suživota i različitosti. Mislim da će sve proći ok. Ovo je postao tradicionalan događaj u Splitu i ne očekujem nikakve nerede", kazala je Batarelo.

 

Osvrnula se i na situaciju u splitskom Gradskom vijeću te poručila da SDP ostaje u oporbi. Istaknula je i kako očekuje da će na lokalnoj razini nastaviti suradnju s HNS-om, unatoč događanjima na državnoj razini.

Gay Pride u Beogradu bez incidenata

Gay Pride je danas održan i u Beogradu. Pod geslom "Neka svi naši glasovi ore se" stotinjak građana prošlo je kroz nekoliko gradskih ulica i završila na Trgu Republike, uz policijsku pratnju. Zabilježeno je samo nekoliko manjih provokacija, a ozbiljnijih incidenata nije bilo.

Sudionici parade nosili su transparente na kojima je pisalo "Ponos Srbije - Neka svi naši glasovi ore se", "Hoćemo život dostojan čovjeka", "Podrška je važna", "Adam i Steva, Ema i Eva", kao i zastave duginih boja kao obilježje LGBT zajednice. (Hina/Š.V.)

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene