Obavijesti Video Pretražite Navigacija
200.000 i ne zna da je ima

S ovom bolešću bori se gotovo pola milijuna Hrvata, ali za djecu stiže novi lijek: "On će puno olakšati roditeljima"

U Hrvatskoj je registrirano oko 330 tisuća osoba s dijagnozom šećerne bolesti, no procjenjuje se da je ukupan broj puno veći. Da bi se podigla svijest, građani su u Zagrebu u ponedjeljak mogli besplatno izmjeriti šećer, i to u tramvaju.

Da ima šećernu bolest, Tea je doznala je nakon maturalca u 7. razredu. "Jako sam se loše osjećala i na putu i na povratku. Nakon dva dana doma roditelji su me odveli na hitnu i dijagnosticiran mi je dijabetest tipa 1", prisjeća se Tea Tuteković. S 14 mjeseci šećerna bolest dijagnosticirana je i njezinoj kćeri.

U Hrvatskoj je registrirano oko 330.000 ljudi sa šećernom bolesti. No procjenjuje se da je ukupan broj veći od petsto tisuća.

"Nažalost, najveći problem je rano otkrivanje šećerne bolesti i, naravno, ako je moguće, prevencija. Više od dvjesto tisuća osoba sa šećernom bolešću živi u Hrvatskoj, a da ne zna da ima šećernu bolest i nerijetko je otkrijemo tek kad razviju kronične komplikacije", upozorava predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac Dario Rahelić.

A da se podigne svijest, građani su u ponedjeljak u Zagrebu besplatno mogli izmjeriti šećer, i to u tramvaju, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.

Dobra vijest za roditelje s djecom koja imaju dijabetes je dolazak novog lijeka. "Od 1.12. će se moći uzeti preko recepta Baqsimi , to je glukagon u spreju, koji će puno toga olakšati roditeljima i nastavnicima, odnosno svima koji se skrbe za djecu sa šećernom bolesti", pojasnila je predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porast oboljelih Ova bolest pacijentima prosječno uzme 8 i pol godina života: Šokantan je broj neotkrivenih slučajeva

Pročitajte i ovo Mjerenje glukoze mobitelom FreeStyle LibreLink U Hrvatskoj dostupna aplikacija za oboljele od dijabetesa

Na dob ili genetiku se ne može utjecati, no možemo utjecati na način života koji vodimo. "Puno se kretati, paziti na prehranu, biti aktivan i, naravno, mjeriti šećer. I ako se otkrije - onda slušati liječnike što kažu i kakvu terapiju treba uzimati", pojasnila je predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva Manja Prašek.

Više o šećernoj bolesti pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene