Obavijesti Video Pretražite Navigacija
samo jedna u nizu afera

Grbin očekuje potporu oporbe: "Smjena ministra i savjetnika ne znači ništa, predložit ćemo raspuštanje Sabora"

Peđa Grbin
Peđa Grbin Foto: Davor Pongracic/Cropix
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u utorak da smjena Davora Filipovića s dužnosti ministra gospodarstva i njegova savjetnika Jurice Lovrinčevića ne znači ništa te da će SDP sutra u saborsku proceduru uputiti prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora.

"Odlazak Filipovića i Lovrinčevića ne znači ništa. Ovdje mora otići Plenković, glava hobotnice, a SDP će sutra u saborsku proceduru uputiti prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora", najavio je Peđa Grbin i objasnio zašto.

"Ministrica gospodarstva - prva Plenkovićeva - afera Borg. Onda tu imamo i Horvata - završi u istražnom zatvoru, kako to? Nakon Horvata dolazi Ćorić koji mora otići zbog svoje uloge u aferi Vjetroelektrane. A sada imamo i Filipovića koji leti jer su njegovi suradnici - a Lovrinčević nikad ne govori 'ja' nego 'mi' - izvlačili novac koji je novac hrvatskih građana", rekao je u Dnevniku HTV-a.

Grbin je rekao da očekuje od drugih oporbenih stranaka, ali i od onih vladajućih, "koji imaju zrno morala", da taj prijedlog podrže i da se "ide na izbore što prije".

Kazao je da je riječ o samo još jednoj u nizu HDZ-ovih afera.

"Zločinačku organizaciju trebalo bi zabraniti i to treba javno reći, i ja to sada javno govorim", kazao je.

Pročitajte i ovo Tržnica - 1 istječe zakonska obveza Zanimljiv eksperiment na tržnici: Dnevnik Nove TV provjerio je kako se snalazimo bez kuna

Rekao je da u SDP-u na izbore idu sami i da je to u ovom trenutku odluka SDP-a. "Da li je ona konačna, razgovarat ćemo kada dođe konkretan prijedlog", dodao je.

Na pitanje kako će se dogovoriti, budući da i on i Sandra Benčić žele biti premijeri, Grbin je odgovorio da je SDP u ovom trenutku najjača oporbena stranka, a nakon slijedećih izbora bit će i najjača stranka, a najjača stranka daje predsjednika Vlade. "Mislim da oko toga nema nikakve dvojbe".

Pročitajte i ovo Bivši ministar Davor Filipović i Andrej Plenković Nova afera Potvrđeno iz Vlade: Plenković smijenio ministra Filipovića

SDP nije zatvorio vrata ni Mostu, pa Grbin kaže da će nakon izbora razgovarati s drugima, no, istaknuo je, za SDP je osnovno: borba za standard građana, borba protiv korupcije i borba za ljudska prava.

Potencijalni partneri su im, kaže, stranke ljevice, Možemo, a na pitanje hoće li prihvatiti ruku suradnje koje pružaju Socijaldemokrati, odgovorio je da su zadnjih mjeseci pa i godinu dana Socijaldemokrati pružali Plenkoviću i da ta ruka nije ona koju bih prerado prihvatio. Neka prijeđu prag, onda ćemo razgovarati, a a slično kaže i za stranke liberalne orijentacije.

Pročitajte i ovo Rušenje vile - 2 Bespravni graditelj Barbarić kuću ruši, ali se i tuži, ako pobijedi dobit će od države naknadu štete: Lokaciju posjetila inspekcija

Upitan za problem s otpadom u Zagrebu, rekao je da se problem sa smećem u Zagrebu mora konačno riješiti, da Milan Bandić koji je za to odgovoran više ne smije biti izlika te da SDP traži aktivno djelovanje i ima konkretne prijeloge, poput energane i žele sve jasno definirati. "Ako ne izađe gradonačelnik, mi ćemo izaći s tim prijedlogom", rekao je te dodao da je predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović na to pozivao sve stranke u Skupštini još prije godinu dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene