Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne smiruju se strasti

Dragovoljci HOS-a oglasili se o ploči u Jasenovcu: "Ako treba idemo u tužbu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković tvrdi da nisu istinite informacije da je Ministarstvo uprave odlučilo da se ploča HOS-a u Jasenovcu neće skidati, ali više o tome nije htio govoriti. Predrag Matić, nekadašnji SDP-ov ministar branitelja, najavio je da će biti protiv odluke o skidanju ploče iako se to protivi njegovom svjetonazoru.

Ministarstvo uprave, kako je najavio ministar Lovro Kuščević, uskoro bi trebalo donijeti odluku oko ploče u Jasenovcu na kojoj se nalazi sporni HOS-ov grb s natpisom "za dom spremni".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

SDP je zbog toga u Saboru pokrenuo interpelaciju. No prema neslužbenim informacijama Ministarstvo bi moglo odbiti zahtjev za uklanjanjem ploče jer nema pravne osnove budući je HOS-ov grb odobren od Ministarstva uprave još u vrijeme Račanove vlade.

O tome smo u Bruxellesu pitali premijera Plenkovića, no on tvrdi da ta informacija nije istinita.

"Neistinita je informacija danas objavljena u jednom dnevnom listu. Sve sam vam rekao neki dan u intervjuu, to je tema koju moramo detaljno razgovarati sa svim partnerima u Vladi", rekao je Plenković koji nije htio dalje odgovarati na pitanja o toj temi. Na inzistiranje novinara poručuje kako će naći rješenje koje je zakonito.

Matić: "Neću dati glas za skidanje ploče"

Zanimjlivo je da je Predrag Matić, bivši SDP-ov ministar branitelja, najavio da neće dati svoj glas za skidanje ploče HOS-a u Jasenovcu iako se to protivi njegovom svjetonazoru. 

"Ja sam branitelj, po vokaciji antifašista i sigurno sam protiv ustaštva i fašizma u Hrvatskoj, koji je bio prije 70 godina, ali moj glas za skidanje ploče neće dobiti. Ovo pitanje treba uputiti gospodinu Pupovcu, SDSS-u i, naravno, "hrvatskoj nepotrebnoj stranci" koja se priključila HDZ-u, da vidimo kako će oni reagirati. Dakle, ja glasam za neskidanje jer oni koji bi je trebali skinuti to ne žele. Zašto bih onda ja to, kao branitelj, želio? Protivi se mojim svjetonazorima, ali moj glas za skidanje ploče neće dobiti", rekao je Matić, dodajući da će više o tome elaborirati u Saboru.

HNS-u pozdrav "Za dom spremni nije prihvatljiv"

O ovoj su se temi oglasili i iz novopečenog HDZ-ova koalicijskog partnera, HNS-a.

"Pozdrav 'Za dom spremni' HNS-u nije prihvatljiv. Što se nas tiče ploča može ostati, ali bez spornog natpisa! Ovo je pitanje civilizacijskih normi i vrijednosti koje smo kao društvo dosegli.

Pred Vladom je okolnostima novih političkih odnosa puno izazova, no uvjereni smo da će se i ovo pitanje riješiti na način da Republika Hrvatska potpuno i nedvosmisleno odbacuje bilo kakvu pojavu fašizma te fašističkog znakovlja i pozdrava u 2017. godini", navedeno je između ostalog u priopćenju HNS-a.

Udruga dragovoljaca HOS-a: "Ploča nema veze s ustaštvom"

Postavljena ploča nema veze sa ustaštvom tvrde oni koji su je postavili.

„Ti dečki nisu išli u rat ni za partizane, ni za ustaše, oni su išli u rat da oslobodimo Hrvatsku od okupatora“, kaže Ivan Friščić iz Udruge dragovoljaca HOS-a.

HOS-ov je grb, podsjeća Friščić, uredno odobren od Ministarstva uprave još u vrijeme Račanove vlade. A ni Arsen Bauk kada je bio ministar uprave nije to pokušao promijeniti. Dođe li sada do zabrane, reagirat će.

Normalno da ćemo se žaliti i idemo u tužbu jer ne znamo zašto bi tek sada kad je 2017. godina zabranili to "Za dom spremni“, kaže Friščić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene