Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Ugledni ekonomist: Javni sektor nije prevelik, smanjenje poreza nije trajno rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik uglednog IFO instituta iz Munchena Hans Werner Sinn otkrio je u kojem smjeru idu savjeti za gospodarski program HDZ-a.

Financijska izvješća koja su stranke do ponoći dužne dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu i Državnom uredu za reviziju te ih objaviti na svojim internetskim stranicama pokazuju da je SDP u milijunskom plusu, a HDZ u milijunskom minusu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković USUSRET IZBORIMA Obećanje ludom radovanje: Dnevnik Nove TV provjerio što su vladajući ostali dužni biračima Peđa Grbin, predsjednik SDP-a - 1 Parlamentarni izbori 2024 Koalicija ljevice optužena za plagijat. Nekima je smiješno, drugima baš i ne: ''Sve to može u konačnici smanjiti vjerodostojnost''

SDP ove godine ne kasni s financijskim izvješćem, a 2014. završio je s plusom na računu većim od 6 milijuna i 143 tisuće kuna. Nasuprot tome, najveća oporbena stranka HDZ, prošlu je godinu završila s minusom od čak 10 milijuna kuna.

Izvješće je objavio i HNS. Oni su u plusu gotovo 202 tisuće kuna. Pozitivno su lani poslovali i Laburisti pa im je ostalo gotovo 207 tisuća, a IDS stoji još i bolje s plusom od 395 tisuća kuna.

HSS i HDSSB su, jednako kao i HDZ, prošlu godinu završili s manjkom u svojim blagajnama. HSS je u minusu za 931 tisuću kuna, a HDSSB za gotovo 380 tisuća kuna.

Kako bi iz minusa i krize HDZ izvukao zemlju?

A kako bi iz minusa i krize HDZ izvukao zemlju - osnovne smjernice moći će se čuti sutra na njihovoj konferenciji o politici razvoja Hrvatske i EU u sljedećih pet godina. U goste im je došao predsjednik uglednog IFO instituta iz Munchena Hans Werner Sinn koji s HDZ-ovim stručnjacima radi na njihovom gospodarskom programu.

Financijsko izvješće 2014. - SDP ima 'viška' u blagajni, ali mora pokriti stari dug

Ugledni ekonomist za Dnevnik Nove TV: Javni sektor nije prevelik, smanjenje poreza nije trajno rješenje. 'Usred smo projekta u kojem trebamo dati savjet Hrvatskoj, ali nismo još objavili rezultate i prerano je za nešto reći. Mogu samo reći da puno stvari ide krivo u Hrvatskoj. Masovna nezaposlenost je problem s kojim se treba uhvatiti u koštac', kaže Sinn za Dnevnik Nove TV.

Visoki porezi i brojni parafiskalni nameti, često se žale poduzetnici, i dalje opterećuju i koče gospodarstvo. 'Ako samo smanjite poreze i nadomjestite to posuđivanjem i zaduživanjem, dobit ćete poticaj za potražnju, ali to nije trajno rješenje. Potrebne su strukturne reforme koje će gospodarstvo učiniti konkurentnim', dodaje Sinn.

Mali broj zaposlenih, iseljavanje mladih i starenje nacije dovodi u pitanje i cijeli mirovinski sustav. 'Ako imate problem s mirovinama, radite duže i imate više djece malo se može dodati tome. U Hrvatskoj je problem i iseljavanje mladih, no možda ako dođe do prosperiteta i bude više radnih mjesta, ljudi će se vratiti', smatra Sinn.

Može li Hrvatska prodisati bez tisuća otkaza u javnom sektoru - Werner Sinn smatra da može. 'Javni sektor nije prevelik koliko ja vidim, normalan je. Ali mnogo je tvrtki u vlasništvu države i mogla bi se razmotriti privatizacija. To ne bi značilo da bi radna mjesta nestala, naprotiv, mogle bi postati konkurentnije i stvoriti još više radnih mjesta', dodaje ovaj stručnjak.

Ipak njemački stručnjak preporučuje oprez i ravnotežu prilikom privatizacije. Ističe kako nema smisla privatizirati primjerice vodovodne tvrtke ili željezničku infrastrukturu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene