Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko OBJASNIO

IPAK ŽELE DALJE 'Nisam Milanović da svaki dan mijenjam svoje stavove zbog fotelje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori o sastavljanju nove hrvatske Vlade nastavljaju se danas. Sastanak Predsjedništva HDZ-a je završio. Karamarko objasnio svoj odgovor MOST-u.

19:21 - Nakon sastanka s Mostom, Zoran Milanović je kazao kako u utorak na konzultacije s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović neće ići s imenom mandatara. 'Zatražit ćemo nekoliko dana odgode', kazao je Milanović te dodao da sve vodi prema dogovoru. Kaže kako su pregovarači Mosta 'tvrdi, ali da to cijeni'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za i Protiv O SASTANKU S MOST-om 'Treba razgovarati i sve opcije staviti na stol' Slika nije dostupna Sastali se u Šibeniku Petrov: 'Smatramo da se može dogoditi konsenzus'; Karamarko: 'Nemam je ponude. Nisam ja trgovac'

Vesna Pusić, čelnica HNS-a, rekla je je da je današnji sastanak bio konstruktivan, ali da će se još vidjeti kako će se sve završiti.

17:56 - Pred novinare u središnjici HDZ-a izašao je Tomislav Karamarko te odgovorio zašto je odbio Most. 'Zato što smo tako odlučili na dvije sjednice Predsjedništva. Smatramo da ne bi bila učinkovita, smatramo da je iluzija govoriti o efikasnosti takve Vlade', rekao je predsjednik HDZ-a.

Dodaje je Domoljubna koalicija ponudila Mostu ono što se sada događa s SDP-om, 'da ponove i s nama, da imaju dualni sastanak, da imamo razgovor o odvojenim odnosima'.

'Moramo biti dosljedni. Ja nisam Zoran Milanović da svaki dan mijenjam svoje stavove zbog fotelje', poručuje Karamarko.

Kaže kako neće biti izvanrednih izbora u HDZ-u te da još nije vrijeme da prizna poraz na parlamentarnim izborima.

17:10 - Glasnogovornik HDZ- dao je novinarima pisano priopćenje u kojem između ostalog stoji da su se HDZ i Domoljubna koalicija tijekom predizborne kampanju i nakon nje zalagali za dijalog i spremni su ga nastaviti u cilju postizanja suglasja, ali ne u tripartitnoj vladi.

'Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija, kako tijekom predizborne kampanje tako i poslije provedenih izbora, zalagali su se, a i dalje se zalažu za dijalog. Stoga su spremni nastaviti taj dijalog s ciljem postizanja suglasja i suradnje svih političkih opcija o ključnim reformama koje će doprinijeti boljitku hrvvatske države i svih njenih građana.

Hrvatski birači na nedavno provedenim izborima za Hrvatski sabor velikom većinom su se opredijelili za promjenu dosadašnjeg načina upravljanja javnim poslovima koji je zanemarivao stručnost, profesionalnost i odgovarajuće radno iskustvo što je rezultiralo lošim upravljanjem i izostankom bilo kakavih rezultata.

Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija drže da je nužno kroz otvoreni politički razgovor doći do jasno definiranih ključnih reformskih promjena i do jasnog definiranja upravljačkih mehanizama, a time i do najboljih kadrovskih rješenja na načelima ravnoptravnosti, stručnosti i odgovornosti.

Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija drže da nova hrvatska Vlada mora biti reformska i stručna, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju članovi te Vlade. Stoga predlažemo da novi predsjednik Vlade bude nestranačka osoba ili politička osoba oko koje dvije strane postignu suglasje.

Sukladno Vašem pozivu na razgovor predlažemo što žurniji nastavak razgovora predstavnika Hrvatske demokratske zajednice i Domoljubne koalicije s predstavnicima Mosta temeljem gore iznijetih načela', stoji u priopćenju.

16:30 - Nakon što je završila sjednica Predsjedništva HDZ-a Dubravka Šuica u prolazu je rekla: 'Nastavljamo, ali na drugi način. Ne kako vi očekujete'. Ostali HDZ-ovci koji su prošli pokraj novinara nisu davali izjave.

15:06 - Sastanak HDZ-a kasnio je oko pola sata, a posljednji je došao Karamarko koji je ponovio stav o tome da Domoljubna koalicija neće raditi ništa što nije za dobrobit Hrvatske. Na konkretno pitanje bi li potpisao papir koji je ponudi Most, kazao je: 'Ne, ne bih potpisao. Sve sam vam rekao o tom papiru'.

Karamarko je naglasio i da je HDZ uvijek i u svakom momentu spreman razgovarati sa svakim i o svemu što će koristiti riješavanju problema u kojima se nalazi zemlja i građani. Podsjetio je kako je njegova stranka iznijela svoje principe i dalje ih zastupa. 'Naš okvir je poznat i iznesen je u zadnja dva-tri dana', kazao je. Podsjetio je i kako nije pobornik tripartitne vlade, ali i da o svemu može razgovarati.

'Ako bi tripartitna vlada bila toliko dobra, uspješna, ako ima osnovu i nekog optimizma - volio bih da me netko u to uvjeri. Ali ne samo mene, nego i moje Predsjedništvo. Iznijeli smo stavove i zanima me što će kolege iz Predsjedništva sada reći', rekao je Karamarko.

Naglasio je i da će HDZ, kao uređena stranka, Mostu dati odgovor na njihov poziv.

Na spekulacije kako je dogovoreno da predsjednik Mosta Božo Petrov bude mandatar, a predsjednik SDP-a Zoran Milanović predsjednik Sabora, Karamarko je kazao kako o tome nije ništa čuo i da se radi o hipotetskom pitanju. 'Nisam za trgovinu i nabacivanje - meni ovo, Perici i Ivici ono. Nije ozbiljno u ovom teškom trenutku za državu na taj način razgovarati', kazao je Karamarko.

14.35 - Božo Petrov, čelnik MOST-a, izjavio je da još čekaju odgovor HDZ-a te da u svakom slučaju danas nastavljaju pregovore sa stranom koja je pristala na njihove zahtjeve, odnosno koalicijom Hrvatska raste.

Na pitanje hoće li biti premijer, Petrov je kazao: 'Ne bih ulazio u detalje, rekli smo na početku da smo spremni na preuzimanje odgovornosti a ne borbu za fotelje.'

Hoće li danas pregovori završiti ili će biti novi izbori, Petrov nije siguran.

'Ne znam kako će teći sastanci, ali kraj je blizu. Sutra su konzultacije kod predsjednice i očekujem da će sve proći odlično', izjavio je Petrov dodavši da je Nacionalno vijeće MOST-a donijelo ispravnu odluku kada je HDZ-u ipak ostavilo otvorenu mogućnost za daljnje pregovore. 

14:00 - U 14 sati počeo je sastanak Predsjedništva HDZ-a. Većina članova, prilikom dolaska u središnjicu, nije željela odgovarati na novinarska pitanja, bili su dosta tajanstveni te su ponavljali 'lijepo je vrijeme'. Očekuje se kako će sastanak završiti do 16 sati jer je upravo to rok kojeg im je dao MOST.

13:20 - Članovi Predsjedništva HDZ-a počeli su pristizati u sjedište stranke.

'Danas je prekrasan dan. Mi smo ljudi koji imaju čast, ponos i dostojanstvo i ne mijenjamo svaki dan mišljenje', poručio je novinarima Milijan Brkić.

'Donijet ćemo najbolju moguću odluku za hrvatski narod i hrvatsku državu', poručio je Milan Kovač.

11.40 - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je u ponedjeljak, uoči sjednice Predsjedništva stranke, rekao da će odluku o tome kako će odgovriti na poziv Mosta da se Domoljubna koalicija vrate u pregovore o tripartitnoj vladi demokratski donijeti to tijelo, a u izjavi novinarima je i opovrgnuo medijske spekulacije da je s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem pokušavao dogovarati nove izbore.

"Dobro je, reagirali su i pozvali nas natrag u igru. Predsjedništvo HDZ-a će o tome odlučiti. Okvir našeg ponašanja i mog osobnog mora biti sačuvan i zadržan", kazao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a, u kojoj će se Predsjedništvo sastati u 14 sati. Nije želio odgovoriti na upit kojem je stavu kao predsjednik stranke bliži, rekavši kako su njegovi stavovi jasni te ih ne misli ponavljati.

Karamarko je kazao kako je HDZ ozbiljna i uređena stranka koja će pristojno odgovoriti na Mostov poziv o čemu će odlučiti Predsjedništvo HDZ-a. "Predsjedništvu ću prepustiti da demokratski odluči što hoće, kao što je to bilo i neki dan", rekao je.

Sigurno je da HDZ neće odustati od nekih principa, to jest ne dolaze u obzir trgovina "foteljama", a niti ultimatumi.

"Nije dobro da ultimatumi postanu praksa u našem političkom razgovoru jer se o svemu mora razgovarati"; kazao je. No, dodao je da će, ako sada mogu bilo što učiniti da se izađe iz ovih problema hrvatskog gospodarstva i građana, to i učiniti. "HDZ-u je to sada prvi interes, a ne interes fotelja", istaknuo je. Ponovio je kako nema svetih imena i nitko se od "nas ne može vezati za niti jednu fotelju".

Drži kako je "to sada došlo do teatra apsurda" i da bi pojedinci trebali zatomiti svoje taštine i egoizme te iznad njega staviti ineteres društva i građana.

"O tome ćemo razgovarati i Mostu ćemo odgovoriti, ali to će biti u okviru onog što smo i do sada predlagali. Moramo sačuvati svoj dignitet ali biti i pragmatični i naći što brža rješenja za ovu situaciju", kazao je.

Karamarko je kazao kako ne zna što će Most postaviti kao platformu za razgovor, ali i da to ne može biti ono što je bilo do sada, po sistemu "uzmi ili ostavi".
Naglasio je kako HDZ nije naučio tako razgovarati, ocijenivši to presedanom u našem političkom životu. Napomenuvši kako Most ne želi kritizirati, izrazio je svoje neslaganje s tim načinom razgovora.

S Milanovićem nisam pokušavao dogovarati nove izbore

"To su gluposti tih koji to objavljuju, jer da sam s Milanovićem bilo što htio dogovarati, veliku koaliciju bismo imali prije mjesec dana i ne bismo imali ovo što imamo", kazao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a na pitanje kako komentira medijske napise da je s Milanovićem pokušavao dogovarati nove izbore.

Smatra to pokušajem nekih dijelova medija da ga počnu uvlačiti u "blato političke trgovine" kojoj, istaknuo je, nije sklon. Da je sklon, naglasio je, sasvim bi drugačije reagirao neki dan i prošlih mjesec i pol dana.

Pregovori MOST-a i SDP-a u 17 sati

Nakon jučerašnjeg preokreta i odluke Nacionalnog vijeća MOST-a da se HDZ može vratiti pregovorima, o tome tko će u danas sjesti za pregovarački stol znat će se više nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Naime, čelništvo te stranke sastaje se točno u podne kako bi razmotrili poziv Mosta da se Domoljubna koalicija vrati pregovorima o tripartitnoj vladi. Šanse za to su minimalne, no proteklih mjesec dana pokazalo je da su iznenađenja itekako moguća.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u nedjelju je kazao da bi vraćanje pregovorima s MOST-om i SDP-om bio njegov salto mortale.

Iz MOST-a su najavili da će njihovu odluku čekati do 16 sati, a onda će u 17 sati uslijediti nova runda pregovora, kako sada stvari stoje, s koalicijom Hrvatska raste sasvim sigurno.

Čelni čovjek Mosta, Božo Petrov,rekao je nakon jučerašnjeg sastanka sa SDP-om da su se usuglasili kad je riječ o novom premijeru, međutim o imenima nije htio govoriti. Mediji su doznali ipak kako je Nacionalno vijeće MOST-a donijelo odluku da će prihvatiti prijedlog SDP-a te da će novi mandatar biti Božo Petrov. Mjesto predsjednika Sabora ponuđeno je navodno SDP-u te se nagađa da bi to mogao biti Zoran Milanović koji je najavio da će se 'baviti ozbiljnim poslom ali ne u Vladi'. No, ako se Domoljubna koalicija ipak odluči vratiti za pregovarački stol, za što su šanse minimalne, ovakva bi križaljka mogla pasti u vodu.

Sutra će se na Pantovčaku kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović održati novi, četvrti krug konzultacija, a ako niti jedna strana ne dođe s podrškom minimalno 76 saborskih zastupnika, za očekivati je da će predsjednica donijeti odluku o raspisivanju novih izbora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene