Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije htio, ukopao se'

KARAMARKO OTKRIVA SVE 'Kad smo došli u MOST počela je jedna komična scena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je šef HDZ-a Tomislav Karamarko

Gospodine Karamarko što se to jučer dogodilo?

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva

Što se dogodilo? Pa vidjeli ste, prekinuli smo pregovore s MOST-om, više ne sudjelujemo u toj, rekao bih, farsičnoj proceduri.

Zašto ste odustali, pa vi ste bili jedan od onih koji se čak složio sa tripartitnom vladom?

Ne nisam se složio, cijelo vrijeme izražavam skepsu prema činjenici da bi ta vlada mogla funkcionirati, ali sam uvijek bio spreman o njoj razgovarati. Prema tome, mi smo jučer imali naše Predsjedništvo, pretresli smo još jednom sve zahtjeve MOST-a kroz onaj upitnik koji smo dobili i shvatili da mi to ne možemo potpisati. Mi smo zaključili i da ne možemo ući u istu vladu s SDP-om Zorana Milanovića i njihovom koalicijom koja četiri godine uništava Hrvatsku, prije svega na gospodarskom, a rekao bih i na svjetonazorskom planu. S druge strane mi nismo više mogli pristati na tu proceduru koju je MOST cijelo vrijeme nametao po sistemu - potpiši, uzmi ili ostavi. Mislim da je ovo vrijeme razgovora, vrijeme dijaloga, vrijeme pronalaženja rješenja, a ne eliminacije, a ne svađe. I u konačnici taj papir koji sam imao pred sobom, kad ga analizirate vidjet ćete da se zapravo svodi na podjelu fotelja, sinekura, i nešto slično, a mi smo rekli da nakon ovih izbora pobjednik ne smije dolaziti u maniru onoga koji dijeli ratni plijen. Dapače, da vrlo moramo biti obazrivi, da vlada mora biti stručna, da javna poduzeća moraju biti depolitizirana, odjednom dobivamo nešto drugo.

Puno je preokreta bilo u zadnjih tjedan dana, jeli istina da ste jučer imali dogovor sa Zoranom Milanovićem?

Ne, ja sam imao dogovor jedino sa svojim Predsjedništvom, i to je meni meritorna i referentna točka i moje članstvo i HDZ da ćemo biti protiv i da ja neću potpisati. Negdje pola sata prije odlaska u prostorije MOST-a, dva tajnika, gospodin Čuljak i gospodin Dragovan su se čuli na telefon, imao sam dojam da oni isto tako ne žele potpisati, u jednom momentu je gospodin Čuljak dao meni svoj telefon, Dragovan Milanoviću i nas dva smo se čuli. Ja sam mu rekao da nećemo potpisati, stekao sam dojam da oni isto ne žele potpisati. Čak je rekao u jednom momentu, pa izađimo zajedno pred novinare poslije i recimo da želimo nove izbore. Ja sam rekao idemo tamo pa ćemo vidjeti kako će to izgledati. Ali reći ću čak da me nije bilo briga što će oni jer je bilo važno što ću ja učiniti u ime svoje stranke. Kad smo došli tamo počinje jedna pomalo komična scena, ali koja govori o karakteru gospodina Milanovića i toj političkoj maniri koja je u Hrvatskoj prisutna, a nije dobra. Kad je njemu gospodin Petrov dao riječ da kaže hoće li on potpisati, on nije htio, on se ukopao, i rekao da on želi čuti najprije mene. Ja sam gledao, očekivao. Odjedanput je rekao, 'pa mi smo prije pet minuta razgovarali'. Rekoh, da, trebam ja prvi reći? Razgovarali smo i ja sam rekao da neću potpisati. Evo sad kažem, neću potpisati.' On je rekao odmah - a ja hoću potpisati - i potpisao je. Dakle, ako je to nekakva prevarica, nije, jer ja s njim nisam ništa dogovorio, ali je prevara jednog poštenog pristupa, prevara jednog ljudskog odnosa, prevara jedne etike koja mora postojati u komunikaciji pa i u politici.

Je li to sad gotova priča? Idete li vi u oporbu i mislite li da će u utorak mandat predsjednica dati MOSTU zajedno s SDP-ovom koalicijom?

Ne mogu to misliti, vidjet ćemo što će se dogovoriti, ako se oni dogovore oko mandatara. Sigurno, ako će imati 76 predsjednica će im svakako dati mandat, teško je predvidjeti kako će se to dalje događati, kako će dalje sastaviti vladu, tu većinu.

Sjedili ste s tim ljudima, mogu li oni to napraviti i u kojem roku?

Mislim da i jedni i drugi s figom u džepu razgovaraju. Imaju različite interese. Milanović se grčevito drži bilo kakve fotelje i to je vrlo interesantno, vrijeme će pokazati zašto, a MOST se iz pozicije moralne vertikale pretvorio u jednu grupu ljudi koja ipak jako dobro vodi računa o tome kako se dijele fotelje.

Odete li u oporbu, što će biti s vama u HDZ-u? Hoćete li ponuditi mandat na raspolaganje? Ostajet li predsjednik?

Apsolutno ćemo razgovarati s Predsjedništvom, sa svojim članovima. Mi tri i pol godine sve pobjeđujemo, iako ova relativna pobjeda nije u ovom momentu okrunjena na pravi način, što ne znači da neće biti za dva-tri mjeseca. Prema tome, razgovarat ćemo, mi smo demokratska stranka i nema svetih krava u ovoj stranci. Ako dođe do novih izbora bit ćemo spremniji nego zadnji put.

Spomenuli ste dva-tri mjeseca, je li to period koji predviđate kao sretnu budućnost MOST-a?

Malo sam skeptik prema toj njihovoj budućnosti i idili, reći ću čak da bih volio da uspiju. Naši građani nemaju strpljenja više čekati, politička kasta u Hrvatskoj više nema pravo zavlačiti građane svojom neučinkovitošću i svojim natezanjem oko fotelja, oko toga tko će dobiti većinu u javnim poduzećima, tko će biti potpredsjednik Sabora, tko će biti mandatar. Naši građani traže konkretna rješenja koja može dati jedna prava vlada koja ima pravi program. Dogodilo se to što se dogodilo, nije rečeno da se to za neko vrijeme neće realizirati.

Možemo li sada biti sigurni da se ustra nećete vratiti za stol na neke pregovore?

To bi trebali biti teški preduvjeti zadovoljeni da se to dogodi.

Ali ipak ste još do jučer sjedili za istim stolom i razgovarali o zajedništvu?

Ne o zajedništvu. To je moja obveza. Mi smo otvorili mogućnost da razgovaramo o tome. Ja sam samo htio da me netko uvjeri da je to jako dobro i pametno. Nitko me u to nije uvjerio.

Gotovo mjesec i pol dana od izbora vaša ocjena kako je predsjednica taj jedan najveći svoj zadatak u mandatu odradila?

Predsjednica se bori, vidim da pokušava smirivati situaciju i strasti i usmjeravati neke procese i mislim da je to dobro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene