Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZBOR USTAVNIH SUDACA

SDP ima dvojbe, HDZ ne želi lomiti preko koljena, Most se ispričava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ i SDP su se, prema neslužbenim informacijama, dogovorili oko kandidata za suce Ustavnog suda. Ili ipak nisu?

Prije sjednice Odbora za Ustav koja je počela u 13.30 sati pojavila se neslužbena lista kandidata za nove ustavne suce.

Iz SDP-ove kvote su, kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, za ustavne suce kandidati Ingrid Antičević Marinović, Josip Leko, Lovorka Kušan, Rajko Mlinarić, Andrej Abramović, dok su kandidati HDZ-a Davorin Mlakar, Snježana Bagić, Marko Babić, Miroslav Šumanović i Branko Brkić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari" Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem

Listu bi službeno trebao potvrditi saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav čija je sjednica počela je u 13.30 sati. Predsjednik odbora Robert Podolnjak kazao je da je kvorum utvrđen. No, odmah na početku, SDP-ov član Peđa Grbin zatražio je odgodu sjednice.

'Molim odgodu današnje sjednice. Imamo određene dvojbe oko prijedloga kandidata. Molimo da ne prijeđemo na raspravu što se tiče kandidata', kazao je Grbin.

Podolnjak mu je odgovorio kako je odgoda loša poruka za javnost jer su političke stranke imale dovoljno vremena za dogovor.

'Iza nas je četiti mjeseca razgovora, korektnih. Već smo imali jednu odgodu, i sad da opet odgađamo za sutra ujutro... To nije dobra poruka. Stranke se nisu smjele dovesti u ovu situaciju bilo je vremena za usuglašavanje. Moram se ispričati hrvatskoj javnosti da se još jednom odgađa', poručio je Podolnjak.

HDZ-ov Dražen Bošnjaković suglasio se s prijedlogom SDP-a.

'Ne možemo neke stvari lomiti preko koljena. Mislim da je ovo razuman prijedlog. Prihvaćamo odgodu i nastavak razgovora', rekao je Bošnjaković i dodao kako vjeruje da će s na vrijeme postići dogovor kako Ustavni sud nakon 7. lipnja ne bi ostao bez kvoruma.

Nakon što dobiju potvrdu na Odboru za Ustav, kandidati u Saboru trebaju dobiti dvotrećinsku podršku. HDZ-ovac Ivan Šuker, predsjednik Kluba HDZ-a, najavio je danas da bi glasovanje moglo biti u petak.

'Što znači vaši? Kad govorim o Ustavnom sudu mislim da nije dobro govoriti 'naši i vaši', to su prije svega pravni stručnjaci koji su itekako bitni za funkcioniranje države', odgovorio je Šuker na novinarski upit tko su kandidati Domoljubne koalicije za deset sudaca Ustavnog suda.

Naime, već duže vrijeme u javnosti postoji informacija da su se vladajući i oporba dogovorili da daju po pet sudaca u Ustavni sud, a neka su imena slovila kao sigurna i prije nego su zaključeni razgovori s 40-ak prijavljenih kandidata.

Mandat desetorici sadašnjih Ustavnog suda ističe 6. lipnja i ukoliko ne bi bili izabrani novi došlo bi do ustavne krize.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene