Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugašena svjetla

Hrvatska utonula u mrak...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U akciji 'Sat za planet Zemlju' svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF, večeras je u 20,30 sati na sat vremena ugašena rasvjeta u više od 154 zemlje svijeta, među kojima i Hrvatskoj.

U ovogodišnjoj akciji svjetla su se ugasila u više od 7.000 gradova i mjesta.

Pročitajte i ovo Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima" Slika nije dostupna Prijetnja klimatskih promjena Australija ugasila svjetla za Sat Zemlje

Trgovi i znamenitosti iz 47 hrvatskih gradova večeras su u 20,30 sati utonuli u mrak te tako dali doprinos akciji kojoj je glavni cilj upozoriti na štetnost klimatskih promjena i na nužnost brige svakog pojedinca o trošenju prirodnih resursa, istaknula je voditeljica akcije WWF-a (World Wide Fund for Nature) za Hrvatsku Petra Boić Petrač ispred zagrebačke katedrale, gdje su se okupili aktivisti.

>> Svijet na sat vremena utonuo u mrak

Pred katedralu je došao i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je izrazio zadovoljstvo što se toliko gradova uključilo u akciju i u Hrvatskoj i u svijetu. "Podržavam sva nastojanja WWF-a koji je pokrenuo tu akciju da se smanji potrošnja energije i da smanjimo samim time i emisiju CO2. Ovo danas će biti još jedan doprinos tome, kao i ono sve što radimo kroz insistiranje na obnovljivim izvorima energije, na energetskoj učinkovitosti", istaknuo je ministar Zmajlović. Rekao je da trebamo voditi računa da se ne razbacujemo s energijom, da ulažemo u fasade i stolariju kako ne bi bilo gubitaka topline.

Voditeljica WWF-ove akcije za Hrvatsku istaknula je kako je to dosad najveći odaziv hrvatskih gradova u akciji te dokaz kako smo postali svjesni da moramo brinuti o Zemlji. Zahvalila je svim građanima koji su ugasili svjetla te ih pozvala da se ne zaustave na jednom satu, već da se potrebe za čuvanjem Zemljinih prirodnih resursa sjete svakoga dana. Ustvrdila je kako se trenutno na svjetskoj razini troše prirodni resursi u vrijednosti jednog i pol planeta, a ako se tako nastavi do 2030. ih više neće biti.

"Više od 154 zemlje ove se godine pridružuje Satu za planet Zemlju, a prvi put znamenitosti će biti u mraku i u Tunisu, Ruandi i Palestini. Ova inicijativa još je prije četiri godine prerasla malu akciju ekologa te se upisala u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća volonterska akcija na svijetu", rekla je Boić Petrač te izrazila zadovoljstvo što su važnost akcije ponovno prepoznali brojni gradonačelnici u Hrvatskoj i omogućili da se ugasi rasvjeta dubrovačkih zidina, Dioklecijanove palače, zadarskog Foruma, pulske Arene, zagrebačke katedrale, Medvedgrada.

WWF je akciju u Hrvatskoj organizirao uz podršku Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i financijsku potporu Cockte. Tu inicijativu WWF provodi sedmi put u svijetu, a u Hrvatskoj peti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene