Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sat za planet

VIDEO i FOTO Više od 150 zemalja, pa i Hrvatska, utonulo u mrak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sinoć je diljem svijeta gašenjem svjetala obilježen Sat za planet Zemlju.

Kip Krista Otkupitelja na brdu Corcovadu iznad Rio de Janeira i slavna plaža Ipanema utonule su u subotu navečer u mrak sudjelujući tako u akciji "Sat za planet Zemlju" u sklopu koje su u 154 zemlje u svijetu na jedan sat ugašena svjetla.

Pročitajte i ovo Fotografija napadača Šestero mrtvih FOTO Ovo je napadač iz Sydneyja: Uletio u šoping-centar s nožem u rukama i onda je nastao kaos, policija mu presudila U trgovačkom centru u Sydneyju muškarac je napadao prolaznike nožem, ubila ga je policija - 11 Horor VELIKA GALERIJA Suze na licima, majke s djecom u nevjerici: Šokantan napad blokirao centar Sydneyja

Osim Rija, u Brazilu se u akciju koju sedmu godinu zaredom organizira svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF, uključilo stotinjak gradova, prenio je AFP.

Akcija "Sat za planet Zemlju" organizira se sedmu godinu za redom i ove je godine u njezinu središtu obnovljiva energija. Svake godine u akciju se uključuje sve više zemalja pa tako sada u njoj sudjeluju stotine milijuna ljudi, rekao je jedan od utemeljitelja i direktor akcije Andy Ridley.

>> Hrvatska utonula u mrak...

Prvi je, točno u 20.30 sati po mjesnom vremenu, svjetla ugasio Sydney, gdje se mnoštvo okupilo oko Opere. "Akcija koja je počela u Sydneyu 2007. i uključila dva milijuna ljudi postala je tradicija u cijelom svijetu", rekao je direktor australskog WWF-a Dermot O'Gorman.

Svjetla su se ugasila i na najvišem neboderu na svijetu Burj Khalifi u Dubaiju, na olimpijskom stadionu u Pekingu, šangajskom Bundu, staroj citadeli Erbil u Kurdistanu, moskovskom Kremlju i crkvi sv. Vasilija, na Brandenburškim vratima u Berlinu te na Eiffelovom tornju, katedrali Notre Dame i Slavoluku pobjede u Parizu.

U Španjolskoj su svjetla ugašena u nekoliko stotina gradova, a u luksuznim hotelima posluživali su večeru uz svijeće. Mrak je obavio i bečku gradsku vijećnicu i salzburški dvorac, baš kao i newyorški Empire State Building.

U akciji je sudjelovalo i 47 hrvatskih gradova, a rasvjeta je ugašena na dubrovačkim zidinama, Dioklecijanovoj palači, zadarskom Forumu, pulskoj Areni te na zagrebačkoj katedrali i Medvedgradu.

Akcija "Sat za planet Zemlju" imala je i potporu iz svemira. "Ovdje iz svemira jako se dobro vidi do koje se mjere mora zaštititi naš planet", poručio je ruski astronaut Roman Romanenko s Međunarodne svemirske stanice, gdje se nalazi s Amerikancem Thomasom Marshburnom i Kanađaninom Chrisom Hadfieldom.

"Život Zemlje ovisi o nama, našem ponašanju, ali i o tome na koji ćemo način koristiti prirodne resurse", dodao je u videoporuci objavljenoj na Youtubeu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene