Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Darinko Kosor

Upitan je li odlučeno 'resetirati se ili ići na nove izbore' odgovorio: Sve sam rekao ranije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održan je redovan sastanak predsjednika stranaka koji čine Domoljubnu koaliciju nakon što se posljednih dana u javnosti moglo čuti velik broj disonantnih tonova.

14:00 - Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, stranke koja je u sastavu Domoljubne koalicije, rekao je u petak nakon sastanka koalicije u Vladi da se radilo o sastanku dogovorenom prije tjedan dana te da su na njemu dogovorili da će odsad imati redovne koordinacije na kojima će se usuglašavati te da se procesi trebaju ubrzati.

Pročitajte i ovo Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

"Ovo je redovni sastanak koji smo dogovorili prije tjedan dana, nije uzrokovan ničime. Iskoristili smo ga da se dogovorimo oko dvije stvari - da se procesi trebaju ubrzati, što je dogovoreno jednoglasno te da ćemo odsad imati redovne koordinacije na kojima ćemo se usuglašavati", istaknuo je Kosor.

Na novinarski upit što točno znači ubrzavanje procesa, rekao je da će se to vidjeti kroz njihove aktivnosti kroz Sabor i Vladu.

Upitan da li je odlučeno resetirati se ili ići na nove izbore, što se odnosilo na njegovu jučerašnju poruku koalicijskim partnerima, odgovorio je da je sve rekao ranije.

Podsjećamo, predsjednik HSLS-a, u četvrtak je, nezadovoljan načinom rada saborskih odbora te funkcioniranjem Vlade, nakon što je bez formalnog objašnjenja odgođena sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, čiji je član, a koja je trebala utvrditi prijedlog razrješenja ravnatelja javne televizije Gorana Radmana, poslao oštru poruku koalicijskim partnerima - izjavivši: "Ili će se svi resetirati, ili idemo na nove izbore".

Kosor je tada rekao da je u vladajućoj koaliciji puno problema, da bi "mogao dva dana pričati" o njima.

'Bio je to redovan sastanak predsjednika stranaka koji čine Domoljubnu koaliciju, taj je sastanak trebao biti održan jučer, no dogodio se danas i to nakon što se već nekoliko dana iz Domoljubne koalicije mogu čuti disonantni tonovi. Partneri iz HDZ-a, pa i iz HSLS-a i pravaši često govore kako je sve sporo, kako se ne donose odluke, kako zapravo dobre komuniakcije nema, napominje reporterka Dnevnika Nove TV, Tatjana Krajač.

12:30 - Uoči sastanka Domoljubne koalicije, koji je započeo u Banskim dvorima, predsjednik HSP-AS Ivan Tepeš izjavio je kako je uvjeren da ta koalicija nije u krizi te da im je potrebno više razgovora.

"Uvjeren sam da nije kriza u koaliciji nego se trebamo naći i razgovarati. To je dobro. Što više razgovora i ubrzanje svih procesa, to građani očekuju od nas", rekao je Tepeš okupljenim novinarima.

Domoljubna koalicija, dodao je, ima veliku odgovornost, pri čemu je prioritetno gospodarstvo, definiranje kadrova i donošenje državnog proračuna.

"Moramo početi raditi punim plućima", rekao je Tepeš.

Na pitanje tko koči cijeli proces odgovorio je kako ne zna jer ne sudjeluje u radu Vijeća za suradnju Mosta i Domoljubne koalicije.

"Ne znam jer ne sudjelujem u radu Vijeća. Sada ćemo razgovarati na razini Domoljubne koalicije pa ću više znati", rekao je Tepeš.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg izjavio je pak kratko kako vladajuća koalicije uopće nije u problemima. Na pitanje otkuda takve izjave u javnosti, Hrg je rekao da ne zna te upitao novinare "je li on davao kakve čudne izjave".

Domoljubna koalicija i MOST već su se sastali rano jutros radi usuglašavanja stavova u Saboru

Prema neslužbenim informacijama sastanak u Križevcima odgođen je zbog nemogućnosti prisustvovanja većeg broja čelnika Domoljubne koalicije, a novi sastanak zajedničkog kluba zastupnika vladajućih stranaka održan je u petak prije sjednice Sabora.  Kako doznajemo na tom sastanku prisustvuju zastupnici Domoljubne koalicije i MOST-a.

Sastanak je sazvan zbog usuglašavanja oko glasovanja u Saboru s obzirom da postoji nekoliko stvari oko kojih članovi vladajuće koalicije imaju različita mišljenja. Sastanak prati reporterka Dnevnika Nove TV, Tatjana Krajač.

Doznajemo kako su predstavnici vodeće koalicije podijeljeni oko stava o izvješću HNB-a kojeg MOST želi odbiti. Među temama o kojima se raspravlja na sastanku je i usuglašavanje odluke oko razrješenje ravnatelja javnog informativnog servisa.

Ovaj krizni sastanak Domoljubne koalicije s partnerima iz Vlade, MOST-om, zakazan je nakon nekoliko burnih političkih dana u Hrvatskoj.

Podsjećamo, prije nekoliko dana čelnik MOST-a i potpredsjednik Vlade, Božo Petrov kazao je kako nije znao da Domoljubna koalicija ima kandidata za ministra branitelja, a iznio je i činjenicu da već duže vrijeme čeka sastanak s predsjednikom HDZ-a, Tomislavom Karamarkom.

Istog dana, Karamarko poručuje kolegi iz MOST-a kako oni imaju jednog i jedinog kandidata za ministra branitelja - Milijana Brkića, a potom dodaje kako s drugom stranom vladajuće koalicije svakodnevno razgovara.

Zbog njihove retorike i nesuglasica u komunikaciji prema javnosti mnogi su se zabrinuli. Među njima i partner u kolaiciji, HSLS-ov Darinko Kosor koji je u četvrtak kazao kako ništa ne funkcionira, niti Vlada, ni odbori, pa ni Vijeće za suradnju.

Ako se stvari ne promijene, rekao je, najbolje da se ide na nove izbore. Okidač za ovakvu izjavu Darinka Kosora bilo je otkazivanje Odbora za medije, u četvrtak ujutro, na kojem se trebalo govoriti o razrješenju glavnog ravnatelja javne televizije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene