Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15 glasova 'Za'

MOST: Nastavljamo pregovore s HDZ-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mostovci su na sastanku Nacionalnog vijeća s 15 glasova 'za' podržali nastavak pregovora s Domoljubnom koalicijom.

Završio je sastanak u Mostu. Sa svih 15 glasova 'za' podržali su nastavak pregovora s HDZ-om, odnosno Domoljubnom koalicijom, ali kažu da SDP-u idućih nekoliko dana ostavljaju otvorena vrata ukoliko se predomisle.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja i Sabina Tandara Knezović - 1 Izborna matematika Grmoja otkrio hoće li podržati Milanovića: "Za što se čeka Most?" Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

Nikola Grmoja rekao je da su se odlučili za nastavak pregovora s HDZ-om jer su otvoreni za suradnju i sa svima iz lijeve koalicije koji to žele i pristaju na nestranačkog premijera.

Kolicije, kaže Grmoja, neće biti jer neće jednostrano podržati HDZ, već je SDP odustao od pregovora s njima. Grmoja tvrdi i da neće prekršiti potpis od prije izbora ako podrže HDZ s nestranačkim premijerom za formiranje vlade jer ih je SDP odbio. To će biti reforska vlada, a ne koalicija, tvrdi.

'Imali smo raspravu o ovim prijedlozima HDZ-a i ovo što je SDP poslao. Nakon što smo prodiskutirali novo obraćanje Milanovićevo gdje jasno stoji da oni odbacuju mogućnost suradnje s HDZ-om i gdje kažu da premijer može biti samo onaj tko ima politički legitimitet, tu misle naravno na Milanovića očito je da su odbili oba prijedloga. A kad smo proanalizirali HDZ-ov vidimo da su ostavili otvorena vrata za nestranaćkog premijera što je nama jedan od bitnih uvjeta i osim toga rekli su 'da su spremni prihvatiti suradnju s onima unutar lijeve koalicije koji podupiru reforme po načelu stručnosti i odgovornosti'. Stavili smo odluku na glasovanje i svih 15 saborskih zastupnika i svi članovi Nacionalnog vijeća Mosta su prihvatili odluku o nastavku razgovora s Domoljubnom koalicijom isključivo na platformi nestranačkog premijera uz prihvaćanje otvorenih vrata suradnje koaliciji Hrvatska raste sukladno komunikacijskim stajalištima Mosta nezavisnih lista te točki 4. zaključka Domoljubne koalicije', rekao je Nikola Grmoja.

Novinare je zanimalo što će reći predsjednici, odnosno znači li to da 15 potpisa Mosta ide HDZ-u. Grmoja je rekao da ne znači.

'Reći ćemo da nastavljamo razgovore s HDZ-om uz otvorena vrata koaliciji Hrvatska raste', objasnio je. Poručio je i da ostaju pri stavu da neće konstituirati sabor dok nemaju jasnu većinu. Treću stranu, ponovio je, nisu odbili nego su im ostavili otvorena vrata.

Grmoja je poručio i da je najveći uteg SDP-u HNS koji je prozvao zbog vrijeđanja.

'Mi shvaćamo ovo kao mogućnost da bude 'da' na oba naša prijedloga. To nam je dovoljno i pozivamo SDP, jedini koji može testirati ozbiljnost HDZ-a je SDP', rekao je i pozvao Milanovića da promijeni mišljenje.

Sljedeći korak je, rekao je nastavak razgovora s HDZ-om.

'Ako bi HDZ pristao na sve uvjete, ako bi imao garancije da će se provesti barem velika većina reformi za koje smo se zalagali, postoji mogućnost stvaranja reformske vlade s nestranačkim premijerom', rekao je Grmoja koji tvrdi da to ne znači stavranje koalicije.

'Odgovor HDZ-a pozitivniji od SDP-ovog'

Nenajavljeno, Most je još noćas, po primitku odgovora iz HDZ-a 'ad hoc' organizirao sastanak dijela članova Vijeća. Njihov glasnogovornik Nikola Grmoja je pojasnio kako su na danas očekivanu sjednicu Nacionalnog vijeća, 'zbog udaljenosti neki ljudi pristigli još sinoć u Zagreb pa je napravljen sastanak'.

Grmoja je uoči sastanka rekao da je jučer pročitao odgovor HDZ-a, koji će danas analizirati, i da ne može ništa zaključiti osim da je pozitivniji od SDP-ovog.

I Robert Podolnjak osvrnuo se na odgovor HDZ-a rekavši da je nestranački premijer na stolu, a i, kaže, kako je shvatio spremni su prihvatiti tripartitnu vladu u smislu suradnje s nekima na ljevici.

Iz HDZ-a su u odgovoru poručili da su na zahtjeve Mosta pozitivno odgovorili. Predložili su koalicijsku vladu s Mostom, te poručili da su spremni razgovarati o nestranačkom premijeru.

Iz SDP-a su Mostu ponovili svoj raniji stav da je tripartitna vlada nemoguća, a Zoran Milanović i jučer je nakon sastanka s predsjednicom jasno poručio da su on i Tomislav Karamarko jedine osobe koje mogu biti premijeri.

Ipak, u priopećnju je Milanović objasnio kako odbijanje tripartitne vlade ne znači da su iscrpljenje sve mogućnosti traženja novih i održivih ideja.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja rekao je da Milanović očito nije spreman dati svoju premijersku stolicu i da je možda tu HDZ u nekakvoj boljoj situaciji što se toga tiče.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene