455750
455750
455750
455750
455750

U SVIJETU JE TO VEĆA SIGURNOST, U HRVATSKOJ PREKRŠAJ Što je ova zebra zapravo skrivila?

  • , 02.11.2016., 21:45
  • Autor:
  • komentara

Gradske vlasti u Dubrovniku samoinicijativno su obojale pješački prijelaz u šarene boje kako bi bio uočljiviji - jer se nalazi u blizini škole. Isto su napravili i u Medulinu. Inspiraciju su pronašli u madridskim pješačkim prijelazima.

 
 
 
 
 
Šarene zebre u prekršaju (Video: Dnevnik Nove TV)
Šarene zebre u prekršaju (Video: Dnevnik Nove TV)

No u Hrvatskoj zakon kaže kako šareni pješački prijelazi nisu prema zakonu i policija je naložila da se moraju se ukloniti.

„Pa nekako znam da je za djecu uređen pa prije stanem“, kaže vozač Nikša.

Iz grada Dubrovnika kažu daje to i bio cilj - dodatna sigurnost na pješakom prijelazu u blizini osnovne škole.

„Ovo je osmislio arhitekt iz Madrida. Već je primjenjeno u Istri kod nekoliko gradova i općina i na taj način smo isti postavili u Dubrovniku“, kaže Željko Raguž, zamjenik gradonačelnika Dubrovnika.

Prijelaz neće dugo ostati šaren

No neće dugo ostati šaren, jer grad nije smio oslikati pješački prijelaz - policija traži da se boja ukloni.

Dubrovački šareni pješački prijelaz nije u skladu sa zakonom o sigurnosti prometa na cestama pa će ga grad Dubrovni morati vratiti u provobitno stanje. A policija će odgovornu osobu prekršajno prijaviti.

„Ja sam voljan i platiti kaznu, ma voljan sam i robijati kad su djeca u pitanju, najmanje što možemo je pobrisati. Zakon je jedan u Republici Hravtskoj, pa meni nije jasno, osim ako se Istra nije pripojila Italiji, kako u njih može, a u nas ne može“, kaže Raguž.

Dobra inicijativa, ali zakon je zakon

Ipak, ne može ni u Istri pa će ovaj prijelaz u Medulinu također biti vraćen u tipičan bijeli pješački prijelaz.

U svijetu atrakcija i dodatna sigurnost u prometu u Hrvatskoj je prekršaj. No, u policiji smatraju kako je ovo dobra inicijativa, ali oni ipak provode zakon, koji je takav kakav jest.
 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se