455750
455750
455750
455750
455750

U SVIJETU JE TO VEĆA SIGURNOST, U HRVATSKOJ PREKRŠAJ Što je ova zebra zapravo skrivila?

  • , 02.11.2016., 21:45
  • Autor:
  • komentara

Gradske vlasti u Dubrovniku samoinicijativno su obojale pješački prijelaz u šarene boje kako bi bio uočljiviji - jer se nalazi u blizini škole. Isto su napravili i u Medulinu. Inspiraciju su pronašli u madridskim pješačkim prijelazima.

 
 
 
 
Šarene zebre u prekršaju (Video: Dnevnik Nove TV)
Šarene zebre u prekršaju (Video: Dnevnik Nove TV)

No u Hrvatskoj zakon kaže kako šareni pješački prijelazi nisu prema zakonu i policija je naložila da se moraju se ukloniti.

„Pa nekako znam da je za djecu uređen pa prije stanem“, kaže vozač Nikša.

Iz grada Dubrovnika kažu daje to i bio cilj - dodatna sigurnost na pješakom prijelazu u blizini osnovne škole.

„Ovo je osmislio arhitekt iz Madrida. Već je primjenjeno u Istri kod nekoliko gradova i općina i na taj način smo isti postavili u Dubrovniku“, kaže Željko Raguž, zamjenik gradonačelnika Dubrovnika.

Prijelaz neće dugo ostati šaren

No neće dugo ostati šaren, jer grad nije smio oslikati pješački prijelaz - policija traži da se boja ukloni.

Dubrovački šareni pješački prijelaz nije u skladu sa zakonom o sigurnosti prometa na cestama pa će ga grad Dubrovni morati vratiti u provobitno stanje. A policija će odgovornu osobu prekršajno prijaviti.

„Ja sam voljan i platiti kaznu, ma voljan sam i robijati kad su djeca u pitanju, najmanje što možemo je pobrisati. Zakon je jedan u Republici Hravtskoj, pa meni nije jasno, osim ako se Istra nije pripojila Italiji, kako u njih može, a u nas ne može“, kaže Raguž.

Dobra inicijativa, ali zakon je zakon

Ipak, ne može ni u Istri pa će ovaj prijelaz u Medulinu također biti vraćen u tipičan bijeli pješački prijelaz.

U svijetu atrakcija i dodatna sigurnost u prometu u Hrvatskoj je prekršaj. No, u policiji smatraju kako je ovo dobra inicijativa, ali oni ipak provode zakon, koji je takav kakav jest.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se