Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader Saboru predložio nove ministre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader predložio je danas saborskim zastupnicima da novim ministrima unutarnjih poslova i pravosuđa imenuju Tomislava Karamarka i Ivana Šimonovića, ističući kako je uvjeren da će oni dobro raditi svoj posao, 'uz nužne izmjene i, ako budu potrebne, nove smjene u njihovim resorima'.

Izražavajući u ime Vlade sućut obitelji Hodak zbog smrti Ivane Hodak, Sanader je još jednom naglasio odlučnost Vlade u borbi protiv organiziranog kriminala, odnosno mafije.

Pročitajte i ovo Akademski moral; ilustracija - 2 Provjereno donosi U Hrvatskoj žive superljudi? Istovremeno rade kao ministri i penju se po akademskoj ljestvici: "Jesmo li došli do toga da je netko na funkciji odjednom toliko pametan?" Andrej Plenković Ministromat Osvanula nova stranica maštovitog naziva: "Pričekajte svoj red. Isplati se, zna se!"

'Borba protiv organiziranog kriminala i mafije ide dalje i neće stati dok je, po mogućnosti, do kraja ne iskorijenimo', poručio je Sanader zastupnicima.

Naglasio je da nove ministre poznaje još iz 90-ih te da je riječ o nestranačkim ljudima, stručnjacima koji su se dokazali na raznim područjima, ljudima s iskustvom i ugledom.

'Uvjeren sam da će, uz nužne izmjene, pa ako budu potrebne, i smjene u svojim resorima, dobro raditi svoj posao', rekao je Sanader. 

>> Sanader: Od novih ministara očekujem oštru borbu protiv kriminala

>> Sanader 'očistio' Vladu i najavio antimafijaški zakon

Prihvatio je zahtjev nekolicine klubova da se Vlada obveže u roku od 30 dana Saboru podnijeti izvještaj o tome što je učinila na reorganizaciji dvaju sektora te o mjerama koje je poduzela u borbi protiv organiziranog kriminala.

Naglasio je da najnovije kadrovske i organizacijske promjene nije izazvalo isključivo ubojstvo Ivane Hodak, nego i drugi slučajevi.

Naveo je, međutim, da je na hrvatskim sudovima trenutno optužena 1031 osoba, među kojima je 209 optuženih za korupciju te 822 optužena za organizirani kriminal. Pritom je naglasio da te podatke ne iznosi kao alibi.

Sanader je ponovio da je zajedno s predsjednikom Stjepanom Mesićem odlučio da će Karamarka na čelu SOA-e naslijediti Josip Buljević.

Ponovio je i da će Vlada poštovati proceduru i raspisati javni natječaj za imenovanje novog ravnatelja policije, koji bi na toj dužnosti trebao zamijeniti razriješenog Marijana Benka.

'U javnost sam iznio zajedničku želju moju i budućeg ministra da to bude Vladimir Faber', objasnio je Sanader, ističući da će razmotriti mogućnost da se, do izbora novog ravnatelja, Faber imenuje vršiteljem dužnosti ili privremenim ravnateljem policije.

Najavljujući još jednom antimafijaški zakonski paket, Sanader je kazao kako će se posebnim zakonom ili novim odredbama u postojećim propisima omogućiti, između ostaloga, da se od osuđenika bez njihova pristanka uzme DNK uzorak i pohrani u banku te da se takvi uzorci po potrebi razmjenjuju s drugim državama.

Naglasio je i potrebu jačanja sudstva kroz sudačke akademije te najavio jačanje tzv. uskočkih sudova, sa sucima specijaliziranim za procesuiranje kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala.

Najavio je i jačanje porezne i carinske uprave te vještačke službe Ministarstva financija, kako bi se osiguralo učinkovito uvođenje identifikacijskog broja, također jednog od alata u borbi protiv korupcije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene