Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Od novih ministara očekujem oštru borbu protiv kriminala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuo je danas da od novih ministara očekuje vrlo oštru borbu protiv kriminala, protiv organiziranog kriminala, protiv mafije, protiv svih onih koji misle u Hrvatskoj raditi zlodjela, a da misle pritom da ne će biti kažnjeni.

Novinari su premijera Sanadera o kadrovskim promjenama pitali nakon polaganja vijenca na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na zagrebačkom Mirogoju u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentar Ivane Petrović Šlogar je osuđen onako – 'od oka' Slika nije dostupna Navučen na tanak led Sad se svi natječu tko će jače pljunuti na Ivu Sanadera

Na upit novinara kako to da se jučer, kada je najavio promjene ministara odlučio za nestranačke osobe i je li se konzultirao s predsjednikom Mesićem, premijer Sanader je odgovorio da se oko kadrovskih promjena nije konzultirao s predsjednikom Mesićem, ali oko onoga gdje zajedno suodlučuju, a to je o ravnatelju SOA-e, naravno da se konzultirao i da su zajedno odlučili da to bude Josip Buljević, dosadašnji pomoćnik ravnatelja.

Istaknuo je da je izvijestio predsjednika Mesića, što je i dobar običaj, kao što je izvijestio i predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića o namjeri da razriješe neke ministre i postave neke nove, o kadrovskim promjenama.

'Zašto sam se odlučio za nestranačke - pa zato što smatram da sve stranke, uključujući i moj HDZ, i ponosan sam što sam predsjednik najveće hrvatske političke stranke - služe tome da Hrvatskoj služe i da budu politički instrument u odrađivanju političkog posla koji je važan kao i zakonski okvir i atmosfera i sve ono što treba stvarati za građane', istaknuo je Sanader.

'Prema tome, kad sam predložio izbor Karamarka i Šimonovića, onda sam imao sigurno pred očima to da su vrhunski stručnjaci, da svi imaju i dobar ugled u hrvatskoj javnosti, da iza sebe imaju dobre i ostvarene rezultate i tu mi je apsolutno bila od drugotne važnosti činjenica da nisu ili jesu članovi ove ili one stranke', rekao je Sanader.

'Čak i da su bili članovi neke druge stranke koja nije u koaliciji, a da je dobar stručnjak, bilo bi mi svejedno, jer mi je važno u ovom trenutku da se uhvatimo u koštac s ovim problemom, koji je tu, koji postoji i koji nitko ne niječe. Prema tome, stranačka pripadnost je apsolutno u drugom planu', istaknuo je Sanader.

Na upit novinara što očekuje od novih ministara i kada će smjena biti provedena, Sanader je odgovorio da ministre mora potvrditi Hrvatski sabor, koji će zasjedati idući tjedan. Rekao je da će iz Vlade na vrijeme uputiti prijedloge i da će njegov prijedlog predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću biti da to bude odmah na prvoj sjednici idućeg tjedna.

Upitan od novinara što od njih konkretno očekuje, Sanader je odgovorio da očekuje vrlo oštru borbu protiv kriminala, protiv organiziranog kriminala, protiv mafije, protiv svih onih koji misle u Hrvatskoj raditi zlodjela, a da misle pritom da ne će biti kažnjeni.  


Bandić vjeruje da će novi ministri promijeniti stanje sigurnosti 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas kako vjeruje da će novi ministri unutarnjih poslova i pravosuđa te ravnatelj policije moći promijeniti stanje sigurnosti u Zagrebu i Hrvatskoj.

Bandić je novinarima, pred početak svečane saborske sjednice u povodu Dana neovisnosti, kazao kako je još jučer poručio da očekuje primjerene reakcije državnog vrha na ubojstvo Ivane Hodak.

Najavu premijera Sanadera da će smijeniti ministre Berislava Rončevića i Anu Lovrin te ravnatelja policije Marijana Benka, a na njihovo mjesto postaviti Tomislava Karamarka, Ivana Šimonovića i Vladimira Fabera Bandić je ocijenio primjerenom reakcijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene