Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Primjena ZERP-a od početka 2008.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader potvrdio je u srijedu da će Hrvatska od 1. siječnja 2008. početi primjenu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP).

U nekim hrvatskim novinama u srijedu su se pojavile informacije da je Vlada ublažila retoriku o primjeni ZERP-a i da bi čak moglo doći do odgode njegove primjene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova Vlada nastavit će putem stare, obećanja ostaju obećanja Slika nije dostupna Čeka se odgovor stranaka na prijedlog ZERP-a

>> HSS i HSLS upozoravaju na važnost ZERP-a

Na novinarsko pitanje hoće li Hrvatska od 1. siječnja 2008. prema odluci Hrvatskog sabora početi primjenjivati ZERP, Sanader je odgovorio potvrdno, govoreći na rubu sastanka s predsjednikom bavarske Kršćansko socijalne unije (CSU) Erwinom Huberom.

Predstavnik Europske komisije upozorio je u ponedjeljak u Bruxellesu da bi aktiviranje ZERP-a od 1. siječnja 2008. imalo negativan utjecaj na hrvatsko pristupanje EU-u.

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak istodobno je rekao da je odluka o ZERP-u "suverena odluka Hrvatskog sabora" koja je obvezujuća. 

On je rekao da je Hrvatska spremna nastaviti dijalog, da želi naći najprikladnije rješenje i da nema namjeru zabraniti pristup talijanskim i slovenskim brodovima pristup ZERP-u, nego osigurati da i za njih vrijede isti uvjeti kao i za hrvatske brodove.

Zajednički parlamentarni odbor EU-Hrvatska, u čijem se sastavu nalazi 15 zastupnika Hrvatskog sabora i 15 zastupnika Europskog parlamenta, u utorak je odbacio amandman Boruta Pahora da se u deklaraciji pozove
Hrvatsku da povuče svoju odluku o aktiviranju ZERP-a od 1. siječnja 2008. i za zemlje EU-a.

Hrvatski sabor odlučio je 15. prosinca 2006. da će se Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas i za države članice EU primijeniti najkasnije 1. siječnja 2008.

Glasnogovornica povjerenika EU za proširenje Krisztina Nagy sredinom srpnja je najavila da će Europska komisija na jesen pokušati dogovoriti sastanak na višoj razini između Hrvatske, Italije i Slovenije o hrvatskom ZERP-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene