Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čeka se odgovor stranaka na prijedlog ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader rekao je danas da sukladno dogovoru s predstavnicima parlamentarnih stranaka na sastanku u petak, tijekom današnjeg popodneva, odnosno do sutra ujutro očekuje njihove odgovore na Vladin prijedlog odluke o pravilima primjene ZERP-a.

"Nadam se da će se vodstva stranaka tijekom dana i sutra ujutro suglasiti, jer svi su vrlo pozitivno reagirali na prijedlog koji je bio iznesen (na sastanku u petak) i da ćemo sutra ići na Vladu, a onda do kraja tjedna i u Sabor", rekao je Sanader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nema naznaka da će HRM kontrolirati brodove pod zastavama članica EU' Slika nije dostupna Europska komisija o ZERP-u na jesen

"Još jedanput želim zahvaliti svima na konstruktivnom dijalogu jer smo se našli u situaciji da moramo odlučivati o dva nacionalna interesa - jedan nacionalni interes je apsolutno zaštiti ZERP, radi ekološke zaštite mora, ribljeg fonda, jačeg statusa naših ribara, a s druge strane naravno da nam je nacionalni interes ući u Europsku uniju. Kako pomiriti ta dva interesa, kako ih napraviti sukladnima - to smo uspjeli i ja sam zaista zahvalan", rekao je premijer.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Sanader je odgovorio da se nije svađao sa šefom delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincentom Degertom i da njihova suradnja nikad nije bila upitna.

Kao što on, s obzirom da želimo ući u Europsku uniju, ima pravo promatrati što se događa u Hrvatskoj, tako i mi imamo pravo reagirati na neke stvari na koje smatramo da trebamo reagirati, rekao je Sanader. "Naša suradnja je i dosad bila dobra, bit će i ubuduće, a ukoliko se propusti dogode, onda na to treba upozoriti bez obzira o kome se radi i ja ću to uvijek učiniti", rekao je Sanader. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je danas da se Vladin prijedlog odluke o pravilima primjene Zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u Hrvatskom saboru očekuje do kraja tjedna, kad će se vidjeti njegov sadržaj. 

Dok se ne provede međustranačko usuglašavanje taj je prijedlog pod svojevrsnim embargom, rekao je Šeks. 

Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je da se priklanja izjavi predsjednika Sabora, dodavši da je najveći dio dogovora obavljen i da treba proći određenu proceduru te da će to onda Hrvatski sabor prihvatiti.

Taj Vladin prijedlog je na sastanku održanom u Banskim dvorima u petak, 8. prosinca, na sastanku na kom su bili predstavnici većine parlamentarnih stranaka, te predsjednik Republike i Hrvatskog sabora, predstavio premijer Ivo Sanader. Prijedlog je bio, kako je rečeno, dobro prihvaćen. Do sutra Vlada od stranaka očekuje povratnu informaciju nakon čega će prijedlog biti upućen u Sabor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene