Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smeća još uvijek ima

Sanacija Saharuna: 50 kontejnera smeća i strvina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je sanacija dugootočke uvale Saharun.

Jak južni vjetar proteklih je dana na obalu izbacio više od 50 kubika medicinskog otpada i smeća iz Albanije, Grčke i drugih mediteranskih zemalja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kobna tuna Ulov od 230 kilograma: Pothvat Bibinjaca postao viralni hit, a sad im prijeti 200.000 kuna kazne Slika nije dostupna Hrvatski biser FOTO Ma tko sada ne bi bio na ovoj plaži?!

Uginuli dupin, medicinski i kemijski otpad, smeće iz Albanije, Grčke i drugih mediteranskih zemalja. Jednom od najljepših plaža Jadrana širi se smrad truleži.

>> Na plaži Saharun pronašli četiri lešine dupina

>> Dugootočki biser, uvala Saharun, zatrpana smećem iz Albanije

Mještanima, naravno, nije drago što je toliko otpada u njihovoj blizini, ali ne žele ničiju pomoć. Kažu da s tim smećem žive već godinama i da se za njihov problem ne bi znalo da se nisu dogodile katastrofe s Mljetom i Pelješcem.

Mještani uvalu zovu 'sakarun'

Naime, ta uvala otvorena je prema jugu i vjetar svake zime nanese ogromne količine smeća, a zapravo je tako dobila i ime. Mještani je zovu 'sakarun', prema ribarskom alatu saku koji se koristi za sakupljanje ribe.

Hitnu sanaciju naredio je načelnik općine Sali, nije htio čekati dolazak pomoći iz Zadra. Komunalci su odmah izašli na teren, a prizor koji su zatekli nije ih ostavio ravnodušnim.

Do sada prikupljeno 50 kontejnera smeća

'Ja ću odmah reći da je to nekada bila najljepša plaža. Danas ne', rekao je Dragan Galošić, mještanin Verunića. Komunalci su odmah počeli čišćenje. Reakciju Eko stožera iz Zadra spriječilo je jako jugo, a načelnik nije htio čekati.

'Mi smo svi ustvari na godišnjem odmoru. Sa godišnjeg odmora smo dignuti da bi to uspjeli počistiti i to dovedemo u neki red', rekao je Edvard Dobrotić, djelatnik komunalnog poduzeća.

Do sada je prikupljeno oko 50 kontejnera smeća, a najmanje još toliko će ih napuniti. Tvrde da ih ovaj otpad nije iznenadio. 'To je uobičajeno. Svake godine u ova doba kad su juga velika, a jugo puše dosta ove godine', rekao je Nevenko Petrčić, djelatnik komunalnog poduzeća.

'Veliki problem i veliko bacanje novca'

Tisuće turista i Zadrana za tu uvalu vežu lijepe uspomene. Zaštićeni je dio prirode, često nagrađivana zbog ljepote i čistoće. 'To je veliki problem i veliko bacanje novaca, ali jednostavno se ne može riješiti da se neke barijere ili nešto postavi u more jer bi se onda uništilo podmorje, a to nam svakako nije u cilju', rekla je Ivan Čović, direktorica Turističke zajednice Sali.

Plažu će ponovno čistiti u svibnju, pred sam početak turističke sezone. Goste će dočekati s čistom plažom i raširenih ruku. Čak i one čije je smeće već ovdje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene