Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste zanimanje

Kako u SAD bez vize: I dalje treba ispuniti nekoliko uvjeta, donosimo korake

Aktualno Galerija Ashley Inman Ashley Inman Foto: DNEVNIK.hr Sjedinjene Američke Države - 1 Sjedinjene Američke Države - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sjedinjene Američke Države - 2 Sjedinjene Američke Države - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sjedinjene Američke Države - 3 Sjedinjene Američke Države - 3 Foto: DNEVNIK.hr +5 Sjedinjene Američke Države - 4 Galerija 1/10 >>
Građani pokazuju sve veće zanimanje za putovanje u SAD, nakon što je objavljeno da se ukidaju vize. Doznali smo što čeka one koji vizu već imaju ili im je zahtjev u prošlosti odbijen.

Hrvatima nikada nije bilo lakše posjetiti New York, Washington, Los Angeles ili neki drugi grad u Sjedinjenim Američkim Državama. Samo je potrebno prijaviti se putem interneta.

Pročitajte i ovo Prosvjedi na Sveučilištu Columbia Napeto diljem SAD-a Drama u Americi: Prosvjednici zauzeli zgradu Sveučilišta i izvjesili poruku "Intifada" Generalštab JNA u Beogradu - 3 planovi u Beogradu Objava američkog biznismena odjeknula poput bombe, Srbi su bijesni: "To je spomenik na naše patnje!"

"S četrnaest dolara, brojem vaše putovnice i nakon nekoliko pitanja, popunite formular i unutar 72 sata dobit ćete odobrenje ili nećete i moći ćete putovati u SAD. Sve što trebate je putovnica s mikročipom, što naravno imaju sve hrvatske putovnice, broj kartice za četrnaest dolara i nekoliko minuta da ispunite pitanja“, potvrdila je voditeljica odjela za vize veleposlanstva SAD-a u Zagrebu Ashley Inman.

Ako ste ranije tražili vizu i zahtjev vam je odbijen, preporučuje se da dođete na razgovor u veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu. A ako već imate važeću vizu, možete je i dalje koristiti, te će ona vrijediti sve do datuma koji stoji u putovnici. Hrvatima koji će preko zagrebačke zračne luke putovati prema SAD-u i presjedati u nekoj drugoj zračnoj luci, ne mijenja se gotovo ništa.

"Nama bitno da hrvatski državljanin ima važeću putnu ispravu za prelazak granice i nakon što ga mi provučemo kroz našu evidenciju, ako je sve u redu, ako nema nikakve potrage za njim, da nema krivotvoren dokument, osobi dozvoljavamo izlazak iz Republike Hrvatske“, objašnjava Goran Vinković iz policije.

Iz udruženja putničkih agencija kažu da je već prije mjesec dana kada je najavljeno ukidanje viza, poraslo zanimanje za putovanja u SAD, doznaje novinar Dnevnika Nove TV Vibor Vlainić. Putnicima je velika ušteda što više nema ni troška od 160 dolara za prijavu za vizu.

"Aranžmani se već i samom najavom, a sad i realizacijom od prošle subote, ubrzano traže i realiziraju i mislim da možemo sasvim sigurni biti da kako poslovno, tako i privatno će ljudi putovati“, zaključio je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba.

I bez viza, Hrvatima je ulazak u SAD zbog pandemije trenutačno teško izvediv. Ali to se mijenja od osmog studenoga jer će putovanje biti dopušteno onima koji su cijepljeni s obje doze i imaju negativan test.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene